Podium
NTR

Arthur Grumiaux

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Arthur Grumiaux

Ditmaal geen directe aanleiding voor de Gouden Opnamen. We pakken deze week de prachtige opnamen van de Belgische violist Arthur Grumiaux weer eens van de plank.

Arthur Grumiaux werd geboren in 1921 geboren in een Belgisch arbeidersgezin. Zijn grootvader spoorde hem aan met muziek te beginnen. Dat was toen Grumiaux 4 jaar oud was. Hij studeerde viool en piano aan het conservatorium van Charleroi en vanaf zijn 12e kreeg ij les aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij won diverse prijzen, waaronder de Henri Vieuxtempsprijs in 1939 en de Prix de Virtuosité van de Belgische overheid in 1940. In diezelfde periode studeerde hij ook in Parijs bij George Enescu. Door de Duitse inval in België, en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, kon de internationale carrière van Arthur Grumiaux ton nog niet van start gaan.

In 1945 maakte hij als solist zijn debuut met het Brussels Philharmonisch Orkest met het Vioolconcert van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Hij debuteerde eveneens in 1945 bij het BBC Symphonic Orchestra. Na zijn Britse debuut werd hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Daar waren zijn “stokpaardjes”: frasering, klankkwaliteit en techniek.

Naast zijn werk als solist en docent, trad hij vaak op met het Grumiaux Ensemble en het Grumiaux Trio. Arthur Grumiaux vormde een vast duo met pianist Clara Haskil De twee wisselden soms van instrument om zo de muziek vanuit een ander perspectief te kunnen beoordelen. Toen zij op weg naar een concert met hem door een val op het treinstation stierf, liet zij een professionele en persoonlijke leegte achter. Ze zouden de volgende dag een recital geven in Brussel.

In 1973 werd Arthur Grumiaux door Koning Boudewijn verheven tot baron. Op 16 oktober 1986 stierf hij aan de gevolgen van een beroerte op 65-jarige leeftijd.

Arthur Grumiaux maakte veel opnamen, waaronder de Vioolsonates van Mozart met Clara Haskil. Die worden nog steeds geroemd als standaard waaraan andere opnamen worden gemeten.

Maandag

Wolfgang Amadeus Mozart - Vioolsonate KV.304 in e kl.t.

Gouden Opnamen - Arthur Grumiaux - maandag

Dinsdag

Johann Sebastian Bach - Partita voor vioolsolo nr.1, BWV.1002 + Vioolconcert in E gr.t., BWV.1042

Gouden Opnamen: Grumiaux - dinsdag

Woensdag

Nicolò Paganini - 4e Vioolconcert + I palpiti, op.13

Donderdag

Eugène Ysaÿe - Rêve d'Enfant

César Franck - Vioolsonate

Vrijdag

Johannes Brahms - Vioolconcert

Ster advertentie
Ster advertentie