Youri Egorov − de dichter onder de meesterpianisten
- Klassiek
- Youri Egorov − de dichter onder de meesterpianisten
De redactie van Podium selecteert iedere week vijf legendarische Gouden Opnamen die je gehoord moét hebben. Centraal staan grote maestro's, absolute topmusici en cd's die gelden als referentiemateriaal. Van opnames uit lang vervlogen tijden tot de muziek van nu. Deze week: de in 1988 overleden pianist Youri Egorov. Hij zou 70 jaar zijn geworden in 2024.
Wie: Pianist Youri Egorov. Geboren op 28 mei 1954 in Kazan (Sovjet-Unie) en gestorven op 16 april 1988 in Amsterdam.
Wat: Meesterpianist die ook na zijn dood op 33-jarige leeftijd nog steeds met zijn opnames weet te inspireren.
Waar: Youri Egorov groeide op in de Sovjet-Unie en vroeg eind jaren '70 politiek asiel aan in Nederland. In Amsterdam voelde hij zich vrij: hij bleef hier wonen tot zijn overlijden aan aids in 1988.
Weetje: Naar Russische traditie speelden musici aan het sterfbed van Egorov. Onder meer Dmitri Ferschtman en Elisabeth Leonskaja deden dat voor hem.
Maandag 4 juni 2024
De opnamen van Egorov fascineren nog steeds. Zijn verbeeldingsvermogen is zo groot, dat hij zijn liefde voor muziek bijna zichtbaar maakt.
In het tweede deel van Beethovens 5e Pianoconcert lijkt de tijd bijna stil te staan. De opname die we op maandag lieten horen, is 5 jaar voor zijn dood gemaakt. Hij was toen 28 jaar oud. De Nederlandse dirigent Hans Vonk zei: "Beethoven is de waarheid. Als je luistert naar deze opname, hoor je: dit is het. De rest doet er niet toe."
Ludwig van Beethoven
Pianoconcert nr.5 - deel II, "Adagio un poco mosso" + deel III, "Rondo""
Youri Egorov [piano] & Philharmonia Orchestra o.l.v. Wolfgang Sawallisch
EMI / 1982
foto: EMI Classics
EMI Classics
Dinsdag 4 juni 2024
Youri Egorov speelde graag de muziek van Schubert. Zelf werd Egorov maar een paar jaar ouder dan Schubert: zij stierven beiden aan een ongeneeslijke ziekte. Allebei veel te vroeg. Egorov omschreef de muziek van Schubert als 'engelachtige goedheid' en 'oprecht en sierlijk'. Dinsdag lieten we Youri Egorov horen in twee werken van Schubert: Moment Musical op. 94 nr.2 (D.780) en in de 19e Pianosonate (D.958).
Franz Schubert
Moments musicaux voor piano (6) D.780, op.94 - nr.2 in As gr.t. (1987)
Sonate voor piano nr.19, D.958 in c kl.t. - deel III, "Menuetto. Allegro - Trio" + deel IV, “Allegro” (1982)
Youri Egorov [piano]
Philips Classics
foto: ANP Kippa
Youri Egorov
Woensdag 5 juni 2024
Op woensdag draaiden we drie delen van Robert Schumanns Kreisleriana cyclus. Prachtig gespeeld door Youri Egorov, opgenomen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam.
Robert Schumann
Kreisleriana, op.16 - Deel VIII, "Schnell und spielend" + Deel II, "Sehr innig und nicht zu rasch" + Deel III "Sehr aufgeregt" (1978)
Youri Egorov [piano]
EMI
foto: Wim Ruigrok
Donderdag 6 juni 2024
Egorov nam twee pianoconcerten van Mozart op in de Abbey Road-studio's, hij kende daar de technici goed. Van een van hen vond hij zelfs dat hij de enige was die de ware Egorov-klank goed wist te vangen. Hij had nog veel meer willen en kunnen opnemen, zei hij ooit, als hij niet al die uren achter jongens had aangezeten, had gedronken, gesnoven of gerookt. Wel nam hij de preludes van Claude Debussy op. We draaien daar nummer één van, samen met het Pianoconcert nr. 20 van Mozart.
Claude Debussy
Preludes voor piano boek 1 - Nr.1 "Danseuses de Delphes" (1984)
Youri Egorov [piano]
EMI
Wolfgang Amadeus Mozart
Concert voor piano en orkest nr. 20, KV.466 in d klein, Deel II "Romance" + Deel "Allegro Assai" (1985)
EMI
Vrijdag 7 juni 2024
Vanwege zijn homoseksualiteit ontvluchtte Egorov in de jaren zeventig de Sovjet-Unie. En dankzij Hans Kerkhoff, oprichter van de ZaterdagMatinee, vond hij een plek om zichzelf te zijn in Nederland. Ik verklaar openlijk dat ik erg gevoelig ben", zei Egorov eens. "Ik begrijp altijd meteen hoe mensen zich voelen. Dat kan moeilijk zijn. Want als ze verdrietig zijn, word ik dat zelf ook. Mijn verbeelding is goed ontwikkeld. Ik kijk recht in het hart van mensen." Waarna Egorov verzuchtte: "Misschien kan ik kan beter nog een slokje Armagnac.
Een componist die Egorov als geen ander moet hebben aangevoeld, was zijn landgenoot Pjotr Ilitsj Tsjaikovski, die ook zijn homoseksualiteit verborgen moest houden, in een land waarop daar de doodstraf stond. Bij zijn eerste optreden in Nederland, in de ZaterdagMatinee, in november 1974 speelt Egorov Tsjaikovski’s zelden gehoorde Derde Pianoconcert. Dat draaien we als weekafsluiter.