Podium
NTR

Kersjesprijs voor Dianto Reed Quintet

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Kersjesprijs voor Dianto Reed Quintet

Het Dianto Reed Quintet krijgt de Kersjesprijs 2024. Een belangrijke prijs voor jong talent, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro.

Jaarlijks wordt die toegekend door het Kersjes Fonds – een particulier stimuleringsfonds voor muziek. Omdat de muziekwereld een steeds internationaler karakter krijgt, heeft het fonds er dit jaar voor gekozen ook buitenlandse musici die langere tijd aan Nederland verbonden zijn toe te laten tot de selectieprocedure.

Het Dianto Reed Quintet bestaat uit 5 Spaanse blazers, die in Amsterdam studeerden en er nog steeds wonen. Ze wonnen meerdere prijzen in binnen- en buitenland. Het ensemble werd in 2020 opgericht en treedt vaak op in de grote Nederlandse zalen en tijdens festivals.

Het Kersjes Fonds zegt: “Het Dianto Reed Quintet combineert een voortreffelijke techniek met kleurrijk spel. Hun beweeglijke en speelse uitstraling op het podium is muzikaal en doordacht: ze interpreteren de frasering in de muziek door een originele choreografie toe te passen in hun fantasierijke producties.”

Eerder ging de Kersjesprijs naar het Delta Pianotrio, het Dudok Quartet Amsterdam en het Berlage Saxophone Quartet.

Vioolbeurs

Het fonds reikt ook een vioolbeurs uit. Die is voor de Turkse violist İdil Yunkuş. Zij verhuisde in 2018 naar Nederland om hier haar bachelorstudie te doen. In 2023 studeerde zij af met onderscheiding. Ze soleerde al op jonge leeftijd bij tal van Turkse orkesten. Momenteel volgt ze haar masteropeiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “İdil Yunkuş is een violiste met intens, flexibel en gevoelig spel. Zij heeft de klank en uitstraling om in kamermuziek én solistisch repertoire te excelleren. Ze is thuis in diverse muziekgenres; zowel het ‘klassieke’ vioolrepertoire als hedendaagse muziek speelt ze met groot gemak en verve; ook vertolkt ze regelmatig nieuwe muziek uit haar geboorteland, Turkije,” zegt het Kersjesfonds over haar.

Dirigentenbeurs

De dirigentenbeurs is dit jaar voor Sebastiaan van Yperen. Hij studeerde orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij onder meer Ed Spanjaard en aan de Royal Academy of Music in Londen. Hij is op dit moment assistent dirigent in Augsburg. Daarnaast werkte hij als dirigent bij de onder meer De Nationale Opera, Asko|Schönberg en het Residentieorkest. HEt Kersjesfonds: “Sebastiaan is eer muzikaal, kan een partituur snel doorgronden en overbrengen, heeft een heldere techniek en verbindende kwaliteiten. Dit stelt hem in staat om op jonge leeftijd complexe operaproducties en hedendaagse muziek te dirigeren

Strijkkwartet stipendium

Het extra strijkkwartetstipendium van 10.000 euro is voor het Skazka Kwartet. Skazka is het Russische woord voor Sprookje en de leden van het kwartet willen met hun muziek verhalen vertellen. “Het Skazka Kwartet heeft na een aantal bezettingswisselingen haar balans weer gevonden en kan een extra impuls goed gebruiken om in de nieuwe formatie het kwartetspel verder te ontwikkelen.”

Over het fonds

Het Kersjes Fonds is in 1994 in het leven geroepen door dirigent Anton Kersjes en zijn vrouw Margreet van de Groenekan. Jaarlijks geeft het fonds veel geld uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en aan de ondersteuning van bijzondere projecten en initiatieven. Jaarlijks worden prijzen en stipendia uitgereikt middels de Kersjes Prijs, de dirigenten- en vioolbeurzen en het strijkkwartet stipendium.

Ster advertentie
Ster advertentie