Geen pijnstillers, maar muziek bij operatie
- Klassiek
- Geen pijnstillers, maar muziek bij operatie
Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam is gebleken dat patiënten die voor, tijdens en na een operatie naar muziek luisteren, minder zware pijnstilling nodig hebben.
Deelnemers aan het onderzoek werden in groepen verdeeld. De ene groep kreeg een koptelefoon op met muziek en de andere groep moest het doen zonder muziek. Uit het onderzoek is gebleken dat de patiënten die naar muziek luisterden tijdens de operatie minder narcosemiddelen of spierontspanners nodig hadden. Ook had deze groep minder zware pijnstilling nodig na de behandeling.
Gebruik zware pijnstilling vs. muziek
Het gebruik van zware pijnstillers (opioïden) kan op den duur verslavend zijn. Naar verluidt zijn 1,3 miljoen Nederlanders chronische gebruikers van zware pijnstilling. Dit is een groot maatschappelijk probleem. Door patiënten naar muziek te laten luisteren voor, tijdens en na de operatie kan het gebruik van zware pijnstillers worden teruggedrongen. Deze behandelingsvorm is een stuk goedkoper en duurzamer. Het Erasmus MC gaat nu bij bepaalde afdelingen muziek gebruiken als behandeling tegen pijn.
Welk genre muziek kan werken als pijnstilling?
De muziek die wordt aangeboden moet wel voorzien zijn van een bepaald ritme, een duidelijke melodie en er moeten pauzes in voorkomen. Heavy metal-muziek is niet geschikt om pijn tegen te gaan, maar patiënten kunnen wel kiezen uit andere genres binnen de moderne én klassieke muziek.
Bron: Erasmus MC