Avondconcert
NTR

De acht Nederlandse conservatoria in één nieuwjaarsconcert

foto: Ise Wensink
  1. Klassiekchevron right
  2. De acht Nederlandse conservatoria in één nieuwjaarsconcert

Het is inmiddels een traditie geworden: op 1 januari trapt het Avondconcert het nieuwe jaar af met een uitzending vol topmusici van de Nederlandse conservatoria. Van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag tot ArtEZ in Zwolle en van Groningen tot Maastricht – alle Nederlandse instituten zijn afgevaardigd in deze editie. Maak kennis met de podiumparels van de toekomst.

Akari Bastiaens (12), piano, Conservatorium van Maastricht

Met 12 jaar oud is Akari Bastiaens met afstand de jongste deelnemer van deze editie. Maar ze is dan ook een echt toptalent. Ze begon met pianospelen toen ze 3 jaar oud was en doet tegenwoordig graag mee aan concoursen, waar ze dan ook meteen meedingt naar de prijzen. Ze treedt regelmatig op meyt solorecitals, maar ze speelde ook al het Tweede pianoconcert van Beethoven met het Haydn Orkest Brabant.

Om op haar leeftijd voldoende te kunnen studeren – ze moet immers ook gewoon naar school – kruipt ze ’s ochtends al achter de piano om dat aan het eind van de dag voor het slapengaan opnieuw te doen. "Eigenlijk heb ik nooit géén zin om te spelen", vertelt ze. "Behalve als ik echt helemaal suf ben van binnen. Dan ga ik knutselen of tekenen."

Tijdens de uitzending speelt ze een deel uit de Engelse suite van Johann Sebastian Bach en een Ballade nr.2 van Frédéric Chopin.

Ashley Stapelfeldt (29), sopraan, Fontys Conservatorium Tilburg

Sopraan Ashley Stapelfeldt werd geboren in KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika waar ze ook opgroeide. Al vanaf een jonge leeftijd zingt ze en ze behaalde haar bachelordiploma op het conservatorium van Kaapstad. Om zich verder te ontwikkelen zocht ze haar weg buiten Zuid-Afrika en vond toen het Conservatorium van Tilburg. "Ik zocht online naar een plek om mijn studie te vervolgen en kwam terecht op de pagina van het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ik mailde de zangdocent out of the blue of ik me kon aanmelden en zij nodigde me uit voor een auditie."

Naast het zelf zingen geeft ze ook graag les. Met haar zangstudio begeleidt ze zangers vanaf bijna alle leeftijden met naast gewone zangles ook virtuele lessen. Zo helpt ze zangers in Zuid-Afrika en Nederland, maar ook in Duitsland en zelfs de Verenigde Staten.

Tijdens de uitzending zingt ze een divers repertoire: van een aria van Puccini tot een feestelijk lied dat haar voorvaderen al zongen tijdens bruiloften.

Weronika Kuffel (23), viool, Codarts Rotterdam

Weronika Kuffel komt uit Polen, maar ze behaalde haar bachelordiploma in Schotland. Haar masterstudie doet ze aan Codarts in Rotterdam. Volgens de directeur van de school was haar toelatingsauditie fenomenaal. Ze heeft een grote interesse in folk en volgens Kuffel is daar in de klassieke muziek zeker een plek voor. Ze speelt Bach tijdens de uitzending, maar ze houdt er ook van om hedendaagse muziek te ontdekken en te combineren met muziek uit de barok. In Schotland speelde ze trouwens ook gewoon lekker in de pub om zo gevoel te krijgen voor die echte traditionele folk traditie.

Jesse Wienke (22), piano, Prins Claus Conservatorium Groningen

Nadat hij zijn bachelorstudie met de hoogste onderscheiding afsloot in Groningen, studeert Jesse Wienke daar nu gewoon verder voor zijn masterdiploma. Maar hij maakt het wel spannender door zijn instrumentarium uit te breiden, hij studeert niet alleen piano, maar hij volgt ook lessen op klavecimbel en fortepiano. De neiging om ergens ver weg te gaan studeren, wist hij te onderdrukken met een logische reden: er zat gewoon een hele goede docent in Groningen. Door zijn lessen op klavecimbel krijgt hij ook weer ideeën voor het spelen op piano, en andersom. "Ik hou ervan om veel verschillende dingen te doen. Er is zo veel moois geschreven."

Tijdens de uitzending speelt hij twee delen uit de 6 Moments musicaux van Franz Schubert, een van zijn lievelingscomponisten.

Nino Reijerkerk (24), trompet, ArtEZ Zwolle

Trompettist Nino Reijerkerk is geboren in Rotterdam en deed de talentklas in Den Haag, maar vertrok toen naar Zwolle, speciaal voor docent Tonnie Kievitz. "Ik had iemand nodig die me verder kon helpen op het gebied van podiumpresentatie", vertelt Reijerkerk. "Voordat ik naar Tonnie ging was ik vooral bezig met de juiste noten spelen. Nu gaat het me erom dat ik het publiek in de zaal vermaak."

Eigenlijk wilde Reijerkerk jazztrompettist worden. En hoewel hij nu als klassiek trompettist aan de weg timmert, wil hij ook altijd jazz blijven spelen. Zijn ultieme droom: in een symfonieorkest spelen.

In de uitzending speelt hij muziek van Otto Ketting en Johann Baptist Georg Neruda.

Isaac Lottman (21), cello, Conservatorium van Amsterdam

Al op zijn 3e kreeg Isaac Lottman zijn eerste cellolessen en tien jaar later ging hij naar de Sweelinck Academy in Amsterdam. "Of ik toen echt heel bewust voor de cello koos weet ik niet meer, maar ik hield in ieder geval van de klank." Weer tien jaar later is het 2024 en zit hij in zijn derde jaar van de bacheloropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam. Als docent heeft hij niemand minder dan Pieter Wispelwey aan zijn zijde. Maar hij heeft ook al diverse masterclasses gevolgd bij cellisten van naam, waaronder Jean-Guihen Queyras, Gary Hoffman en Matthias Bartolomey.

In de uitzending speelt Lottman de Sonate voor cello solo van de eigenzinnige Hongaarse componist György Ligeti.

Sara Brink-Nielsen (22), harp, Conservatorium van Utrecht

Na een bachelorstudie klassieke harp gooit Sara Brink-Nielsen het nu over een andere boeg tijdens een premaster jazz. En omdat het Conservatorium van Utrecht geen harpdocent heeft, studeert ze bij pianist Bert van den Brink. Ze maakt eigen arrangementen en schrijft ook eigen muziek. "Bij klassieke muziek mag ik op reis, bij improvisatie kom ik thuis", zo reflecteert ze op de muziek die ze speelt. "Als ik improviseer dan denk ik niet meer."

Tijdens de uitzending speelt ze een eigen bewerking van de klassieker Summertime van George Gershwin. En ze speelt ook een eigen werk dat een week geleden nog niet eens bestond.

Trio Ernius, saxofoons en piano, Koninklijk Conservatorium Den Haag

De leden van Trio Erinus komen alle drie uit Italië, maar ze vormden een trio tijdens hun studie in Innsbruck. Vanwege de vooraanstaande saxofooncultuur in Nederland wilden Alex Designori en Sonja Willnöfer, de twee saxofonisten van het trio, dolgraag in Nederland studeren. Nu zij hier hun plek hebben gevonden, volgt ook pianist Anja Theiner binnenkort. Omdat er maar weinig repertoire voor twee saxofoons en piano is geschreven zijn de musici aangewezen op zelf muziek arrangeren. Tijdens de uitzending spelen ze muziek van Francis Poulenc en de wervelende Techno Parade van Guillaume Connesson waarin de pianist zelfs een tandenborstel nodig heeft.

Avondconcert

Ster advertentie
Ster advertentie