Zo maak je kamermuziek tot een succes
- Klassiek
- Zo maak je kamermuziek tot een succes
In Podium de hele week aandacht voor kamermuziek. Maandag gaan we van start met een onderzoek van onze stagiair Ise Wensink. Hij deed een belrondje langs verschillende belanghebbenden binnen de kamermuziek en vroeg hoe het ervoor staat met de kamermuziek. Niet goed, kreeg hij te horen. De belangstelling voor deze concerten neemt af. Is het tij nog te keren? Wensink onderzocht het.
Video niet beschikbaar
Als je kijkt naar bestaande festivals en concertseries als het Internationale kamermuziek festival in Utrecht of die van de Stichting Kamermuziek in Nijmegen is er weinig aan de hand, daar zit de zaal lekker vol en hebben ze een mooi programma. Maar als je het vraagt aan management of zalen zie je een ander beeld, die zien dat er minder series in totaal zijn en daardoor ook minder vraag.
Waarom is er minder vraag?
Sinds het afbraakbeleid van de toenmalige staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra heeft de onderkant van de cultuursector veel last. Het Concertgebouworkest zal altijd wel blijven doorgaan maar kwetsbare series, zoals kamermuziek krijgen het lastig. En kamermuziek is nou eenmaal niet de meest toegankelijke vorm van klassieke muziek, het helpt vaak om meer context te hebben. En juist die context mist bij veel mensen door de teloorgang van bijvoorbeeld muziekscholen.
Wat zijn oplossingen die worden aangedragen?
Je zou meer betekenis kunnen geven aan concerten. Probeer meer uitleg te geven en verbind de werken die gespeeld worden met elkaar. Laat concerten binnen een serie bijvoorbeeld aansluiten bij een bepaald thema. Zorg dat concerten minder lang worden, en/of speel met lossere bezettingen. Maak muziekeducatie weer belangrijk en investeer in muziekscholen.
Wat maakt kamermuziek zo mooi?
Dat kamermuziek mooi is, daar is iedereen het wel over eens. Vaak duidelijke lijnen in de muziek. Het is een intieme manier van musiceren. Je hoort weinig instrumenten die toch een enorme zaal kunnen vullen. De muziekvorm is niet individualistisch, de musici spelen in dienst van elkaar.
Lees ook
Toonaangevende kamermuziek
Gerelateerd
Podium
Amsterdams Andalusisch Orkest wint Cultuurfonds Prijs 2024 van 100.000 euro
Podium
Geboortestad Gabriel Fauré eert componist met beeld
Podium
Bartók-specialist György Pauk (1936-2024) koesterde warme band met Nederland
Podium