Het operahuis dat wél verduurzaamt
- Klassiek
- Het operahuis dat wél verduurzaamt
"Opera heeft een verduurzamingsprobleem. Er is één operahuis dat het aanpakt." Dat kopt de krant The New York Times. Over welk operahuis de krant het heeft? Over onze eigen Nationale Opera.
Volgens de krant is DNO hét voorbeeld van een organisatie die in alle lagen van de productie drastische, groene stappen maakt, in tegenstelling tot andere operahuizen. Opera is, met alle disciplines die het omvat, de uitvoerende kunstvorm met de grootste CO2-voetafdruk.
Paddenstoelbitterballen
DNO heeft verduurzaming al jaren op de agenda. Sinds 2021 is er ook een officiële duurzaamheidcoördinator aangesteld. Die neemt elke stap van een operaproductie onder de loep.
De keuzes die worden gemaakt, gaan van een verplicht gebruik van gerecycled materiaal tot vegetarische catering, inclusief de bitterballen, die door de New Yorkse krant worden uitgelegd als 'the traditional Dutch snack of stew croquettes'. Het draait om vogelhuisjes en meer groen aan en om het gebouw, het vermijden van aluminium en plastic, tot een treinreis voor de dirigent in plaats van een vliegreis.
De ambitie is om niet alleen de productie, maar ook de weg van de operabezoeker zo klimaatneutraal mogelijk te maken. Het doel: helemaal klimaatneutraal.
Goed Nederlands klimaat
En hoewel dat nog toekomstmuziek is, biedt Nederland volgens de Amerikaanse krant wel het juiste klimaat om te verduurzamen. Enerzijds vanwege de overheidssubsidie en de Europese afspraken vastgelegd in de Green Deal. Maar ook vanwege een cultuur waarin milieubewustheid meer in het dagelijks leven is verweven dan in bijvoorbeeld Amerika. Daar is duurzaamheid vooral een speelbal van de politiek en hebben operahuizen niet de financiële middelen om überhaupt met duurzaamheid bezig te zijn.
Het artikel over de DNO is hier online te lezen.