Plan voor btw-verhoging op cultuur blijft in stand
- Klassiek
- Plan voor btw-verhoging op cultuur blijft in stand
Het kabinet draait de verhoging van de btw op cultuur niet terug, ondanks protestacties en petities van de sector. Dat weet Het Parool te melden aan de hand van hun Haagse bronnen.
In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB stond al dat het btw-tarief voor onder meer boeken, festivals en concertkaartjes omhoog gaat van 9 procent naar 21 procent in 2026.
Protest
Als reactie stonden in de kranten paginagrote advertenties tegen de btw-verhoging, festival Wonderfeel verkocht t-shirts met protestleuzen en cultuurorganisatie We Are Public startte een handtekeningenactie.
2,2 miljard euro
Volgens Het Parool ziet de nieuwe regeringsploeg 'geen ruimte om het plan te laten varen, want de 2,2 miljard euro die ermee wordt opgehaald, is té hard nodig.'
Het Fonds Podiumkunsten is kritisch. "Uit onderzoek blijkt nu al dat voor mensen met een relatief laag inkomen de belangrijkste reden om niet vaker een bezoek aan de podiumkunsten te brengen de prijs van een bezoek is. Een verhoging van het btw-tarief op toegangskaartjes naar 21 procent betekent dat voor veel Nederlanders bezoek aan een concert of voorstelling niet meer mogelijk zal zijn."
Prinsjesdag
Hoe de cultuurbegroting er verder uitziet, dat is nog niet bekend. Officieel wordt de begroting op Prinsjesdag openbaar gemaakt, op de derde dinsdag van september. Dan weet de cultuursector of er nog meer financiële klappen vallen.
Creatieve Coalitie, de koepelorganisatie van culturele en creatieve sector, heeft het al eerder aangegeven: "Wij zijn overgelaten aan de grillen van het parlement en het aanstaande kabinet."