Podium
NTR

Dit is de enige beiaardiersopleiding: 'Klokken hebben iets magisch'

foto: Joris Kreugel
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is de enige beiaardiersopleiding: 'Klokken hebben iets magisch'

Het bekende geluid van klokken, elke stadje kent het wel. Maar welke musici zitten achter deze muziek? Verslaggever Joris Kreugel ging langs bij de groepsles van een select klasje. Studenten kunnen de opleiding om carillons te leren spelen volgen in Amersfoort. De beiaardiersopleiding van het Utrechts Conservatorium is wereldwijd de enige in zijn soort.

Video niet beschikbaar

Niche instrument

Tommy van Doorn doceert de vier leerlingen die de opleiding telt. Een kleine klas dus. "Dat is de paradox van het instrument. Heel veel mensen horen het, we hebben heel veel luisteraars. Maar er zijn relatief weinig mensen die het bespelen. Het is een niche instrument."

Volgens Van Doorn denken veel mensen dat een computer de klokken laten klinken, of dat het automatisch gebeurt. "Maar op veel plekken is er daadwerkelijk iemand die het gestudeerd heeft en met de hand bespeelt."

Beide hersenhelften

Jim Startman, één van de studenten, licht toe wat er zo moeilijk is aan het carillon bespelen: "Je speelt op de toetsen met je vuisten, maar daarnaast heb je ook nog een hele reeks die je moet je voeten speelt. Het draait vaak om beide hersenhelften gebruiken. We leren improvisatie, krijgen privéles en camponologie. Dat is de wetenschap achter klokken."

Docent Tommy van Doorn legt uit dat de leerlingen improviseren in de klassieke stijlen, maar ook in de lichte stijlen. "Want de beiaardier moet van alle markten thuis zijn!"

foto: Joris Kreugel

Vrijheid

Een beiaardier zit hoog in de toren. Geen probleem voor student Jim Startman: "Ik houd er wel van om helemaal anoniem in de toren te zitten. Iedereen in de stad kan je horen."

"Klokken hebben altijd iets magisch", zegt hij. "De vrijheid van het beroep vind ik ook heel mooi. Je mag alles doen en laten wat je wilt."

En er is nog een groot voordeel: want mocht je ooit een foute noot spelen... "niemand die weet dat jij daar zit. Dus je kan snel naar beneden gaan, capuchon op en weglopen."

Reizende leven

Nicolaas Stam is eerstejaars student aan de opleiding. Het is hem met de paplepel ingegoten. "Mijn vader is beiaardier, dus ik ben er wel mee opgegroeid. In de zomer mocht ik voor mijn vader invallen. Als klein kind ging ik al overal mee naartoe. Met de trein reisden we naar allerlei torens toe."

Zo werd hij verliefd op het reizende leven, vol met muziek. "De torens staan altijd op het mooiste plekje van de stad. Dat je de muziek daar mag uitstrooien over de stad en probeert de mensen blij te maken, dat is een heel dankbaar beroep."

foto: Joris Kreugel

De enige beiaardiersopleiding in zijn soort vind je in Amersfoort.

Ster advertentie
Ster advertentie