Brandalarm verstoort concert in München, benodigde technicus blijkt gepensioneerd
- Klassiek
- Brandalarm verstoort concert in München, benodigde technicus blijkt gepensioneerd
Herbert Blomstedt is 97 jaar oud en dirigeert nog altijd. Maar zijn concert met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in München werd zaterdagavond afgelast. En niet vanwege zijn leeftijd. De concertzaal kreeg het brandalarm niet uit...
Knipperende lichten
Na een stroomstoring waren de alarmlichten in de concertzaal gaan knipperen. Het lukte niet de storing te verhelpen: de lichten gingen niet meer uit. Daarop werd besloten de 1200 bezoekers weer huiswaarts te laten keren, zonder dat er één noot geklonken had.
Waarom het alarm afging, is niet bekend. Er was geen brand, geur of defect. De solisten, het koor, orkest en dirigent Blomstedt waren al in de zaal. Blomstedt wachtte de situatie rustig in zijn kleedkamer af.
Gepensioneerd?
Waarom het alarm afging is dus een raadsel, maar het is wel bekend waarom het niet gerepareerd kon worden. De technicus van de Herkulessaal is onlangs met pensioen gegaan en er is nog geen opvolger voor hem aangesteld.
Gepensioneerd… Dat zal Blomstedt wel vreemd in de oren hebben geklonken. De dirigent is 97 jaar oud en denkt voorlopig nog niet aan stoppen. Sterker nog: hij heeft al plannen voor het najaar van 2026. Dan dirigeert hij weer in de Herkulessaal. Hopelijk wordt dat concert niet ruw verstoord.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vervallen concertzaal
De Herkulessaal kent al langer problemen. Nikolaus Pont, manager van de Symphonyorchester des Bayerischen Rundfunks, zegt tegen Duitse website Merkur: "We hebben hier wekelijks te maken met zaken die niet werken. Van toiletten tot warm water, goederenliften en podiumtechniek. Het is slopend."
Het Beierse orkest voert al decennialang een campagne om een nieuwe concertzaal te bouwen, met name toen Mariss Jansons de chef-dirigent was. De deelstaatregering maakte in 2016 het besluit om aan de slag te gaan, maar de bouw is telkens uitgesteld. De geraamde kosten liggen inmiddels op een miljard euro, en het is nog maar de vraag of de plannen doorgaan.
foto: Wikimedia
Herkulessaal, München
Historie van de Herkulessaal
Oorspronkelijk was de Herkulessaal de residentie van Koning Lodewijk I, die het gebouw in de zeventiende eeuw liet bouwen. De huidige zaal bevindt zich in het oude balzaalgedeelte en kijkt uit op de binnentuin.
In 1944 werd het totale woonhuis ernstig beschadigd door de bombardementen. Na de oorlog werd het gebouw in de oude staat gerestaureerd, waarbij het interieur werd aangepast. In 1951 werd de voorgevel gerestaureerd en de balzaal omgebouwd tot een concertzaal.
De zaal kreeg de naam Herkulessaal vanwege de wandtapijten die het verhaal van Herkules vertelden. De wandtapijten zijn inmiddels vervangen door gedrukte exemplaren.