Podium
NTR

Britse concertzaal Wigmore Hall op eigen benen na inzamelingsactie

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Britse concertzaal Wigmore Hall op eigen benen na inzamelingsactie

Een concertzaal die geen subsidie meer wil… Dat lijkt misschien een vroege 1 aprilgrap. Toch is dat het doel van de Wigmore Hall in Londen: vanaf 2026 werkt de zaal zonder overheidssteun. Dat meldt de BBC. De Wigmore Hall is één van de belangrijkste klassieke podia van Groot-Brittannië.

Op eigen benen

Het podium lanceerde vorig jaar een inzamelingsactie om meer zelfvoorzienend te worden. Twee jaar eerder dan verwacht is er genoeg geld binnen: 10 miljoen pond.

De poging zelfstandig te worden komt voort uit frustratie. Wigmore Hall vindt dat het aanvragen van subsidie te veel tijd kost. Ook zijn de voorwaarden volgens het podium te dwingend. Momenteel ontvangt de concertzaal jaarlijks 344.000 pond overheidssteun van Arts Council England.

Er is vooral subsidie voor maatschappelijke projecten en het aanspreken van alle doelgroepen. Prima, zegt Wigmore Hall, maar wij brengen muziek van topkwaliteit. Musici die bij ons optreden "zijn te vergelijken met Olympische kampioenen", aldus directeur John Gilhooly. Daar is te weinig subsidie voor.

Het Concertgebouw

Ook in Nederland doen zalen hun best eigen inkomsten – en daarmee hun zelfstandigheid - te vergroten. Het Concertgebouw in Amsterdam is er al ver mee. Daar bestaat maar 5 procent van de totale inkomsten uit subsidie, van de gemeente Amsterdam.

Wigmore Hall

Wigmore Hall in Londen opende zijn deuren in 1901. De zaal staat bekend om zijn goede akoestiek. Er wordt vooral veel kamermuziek en oude muziek uitgevoerd. Ook gingen diverse werken van Benjamin Britten er in première.

Nederlandse musici treden geregeld op in Wigmore Hall. In november 2024 leidde Ton Koopman er nog een concert ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Concertopnamen vanuit Wigmore Hall zijn ook regelmatig te horen in het NTR Avondconcert.

Ster advertentie
Ster advertentie