Florence Price − kreeg als eerste vrouw van kleur symfonisch werk uitgevoerd in de VS
- Klassiek
- Florence Price − kreeg als eerste vrouw van kleur symfonisch werk uitgevoerd in de VS
Vanaf deze week start Female Friday. Elke vrijdag staat er in Podium (NTR) een andere vrouwelijke componist centraal. Presentator Dieuwertje Blok gaat samen met redacteuren Rachel Pouwer en Judith van Leeuwen op zoek naar een onterecht vergeten componist. Tot de Klassieke Top 400 begint in september lichten we er wekelijks één uit. Op vrijdag 19 mei beginnen we met Florence Price.
Doel van Female Friday? Meer vrouwen in de Klassieke Top 400. In het Radio 1 Journaal zei redacteur Rachel Pouwer het vreemd te vinden dat in die ranglijst de afgelopen jaren zo weinig vrouwen voorkwamen. “Het kan niet zo zijn dat van onze lievelingswerken er maar elf gemaakt zijn door een vrouw. We luisteren door de oren van mannelijke componisten en dat willen we niet. Je wil een compleet beeld van de wereld. Je wil kijken door de ogen vrouwen, lezen door de letters van vrouwen en luisteren door de oren van vrouwen.”
Florence Price
"We beginnen met één van mijn favorieten," zei Pouwer in het Radio 1 Journaal. "De eerste Afro Amerikaanse vrouw, waarvan werk gespeeld werd door een groot symfonieorkest." In de uitzending van Podium kwam Pouwer opnieuw aan het woord over Female Friday. Luister de uitzending hieronder terug.
Rachel Pouwer over Florence Price
Florence Price was ook de eerste vrouwelijke componist van kleur die in de Verenigde Staten haar muziek gepubliceerd kreeg. Ze werd op 9 april 1887 in Little Rock (Arkansas) geboren. Haar witte moeder was muzieklerares, haar zwarte vader Dr. James H. Smith was een bekend en gerespecteerd tandarts.
Eerste prijs
Het muzikale talent van Price bleek al snel. Op vierjarige leeftijd gaf ze haar eerste pianorecital. Ze studeerde piano en orgel aan het New England Conservatory of Music in Boston. En kreeg daar ook haar eerste compositielessen. Nog geen 20 jaar oud, slaagde ze in 1906 cum laude voor haar studie en behaalde gelijktijdig een onderwijscertificaat. Lesgeven zou een belangrijke bezigheid voor haar worden. Maar ook het componeren liet haar niet los. Een belangrijke doorbraak voor Price betekende de eerste prijs bij de Wanamaker-competitie voor haar Eerste symfonie en de tweede prijs voor haar Pianosonate.
Luister naar de Eerste Symfonie (1932)
Ben je benieuwd geworden naar de muziek van Price? Begin dan met de Eerste Symfonie uit 1932. In het stuk hoor je duidelijk verwijzingen naar Antonín Dvorák, die ook in de Verenigde Staten verbleef. Tegelijkertijd is de muziek geheel eigen. Bijzonder is de Juba Dance die fungeert als Scherzo in het derde deel. Dirigent Yannick Nézet-Séguin nam het werk met zijn Philadelphia Orchestra op en sleepte daarmee gelijk een Grammy Award in de wacht.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hoewel we de vooroordelen uit het verleden niet kunnen uitwissen, kunnen we wel samenwerken om ons te richten op een rechtvaardige toekomst voor de klassieke muziek. Een toekomst waarin alle stemmen worden gehoord, waar iedereen zichzelf kan zijn op onze podia en waar artiesten als Florence niet in de vergetelheid raken.
Waarom is deze muziek zo lang vergeten? Eigenlijk is dat onbegrijpelijk. In zijn dankwoord voor die Grammy Award op 3 april 2022 zei Yannick Nézet-Séguin het volgende: “Dit moment viert de ongelooflijke muziek van Florence Price, die ooit zei dat ze twee handicaps had: die van geslacht en ras. Hoewel we de vooroordelen uit het verleden niet kunnen uitwissen, kunnen we wel samenwerken om ons te richten op een rechtvaardige toekomst voor de klassieke muziek. Een toekomst waarin alle stemmen worden gehoord, waar iedereen zichzelf kan zijn op onze podia en waar artiesten als Florence niet in de vergetelheid raken. Het is onze hoop dat Florence Price belangrijk wordt in de klassieke muziekcanon en dat opnames van haar werken nog vele jaren Grammy-kanshebbers - en winnaars - zullen zijn."
Wil je meer weten over Female Friday? Neem een kijkje op onze speciale themapagina.