Museumtip: bewonder hier dé jurk uit het Palmhoutwrak
- Klassiek
- Museumtip: bewonder hier dé jurk uit het Palmhoutwrak
'De Rembrandt van het textiel' werd de jurk genoemd. Het was wereldnieuws: duikers vonden een jurk in het zeventiende-eeuwse Palmhoutwrak voor de kust van Texel. Díe jurk en de rest van de vondsten, kun jij nu zelf komen bewonderen in het museum Kaap Skil op Texel. Creatief directeur van het museum, Corina Hordijk, vertelde erover bij De Ochtend.
Luister hier het gesprek terug
Persoonlijke vondst
Het Palmhoutwrak is een zeventiende-eeuws scheepswrak voor de kust van Texel. Het schip was een zwaar beladen handelsschip dat voer in Zuid-Europa. "Naast de gebruikelijke handel die je daar kon aantreffen, zoals palmhout, buxushout en hars mastiek, is hier ook een hele persoonlijke lading gevonden en dat maakt het enorm uniek", vertelt Hordijk. Zo is er zilver gevonden, zijn er 32 boekbanden gevonden en als hoogtepunt twee jurken.
Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet
"De jurk is nog helemaal intact. Hij is van hele mooie rijke zijde. Hij glimt en is heel veelkleurig: van rood tot goud, tot een beetje antraciet, maar ook met een beetje groen erdoorheen. Er zit een patroon van bloemen ingeweven", vertelt Hordijk. "En hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vier eeuwen en nog intact
De jurk heeft vier eeuwen op de zeebodem gelegen. Hoe kan het dan dat de jurk nog steeds intact is? "Waarschijnlijk doordat precies voor deze textiel de perfecte omstandigheden zijn gecreëerd zonder zuurstof", vertelt Hordijk. Als een schip zinkt, gaat het al vrij snel onder het zand. "En als dat er dan goed ligt en het gaat snel, ontstaat er een soort minivacuüm." Dat is wat er met de jurk is gebeurd: "daar hebben wij heel erg geluk mee gehad."
Maar twee jurken in de wereld
Daarnaast is het ook heel bijzonder dat een jurk bewaard is gebleven uit die tijd, want dat gebeurde weinig vertelt Hordijk. "Zeker van deze allure, echt koninklijk, voor de upper class van de samenleving van toen." Hiervan zijn er dan ook maar twee ter wereld. "En die liggen in ons museum", zegt Hordijk.
Hergebruik van textiel
Dat er geen andere jurken bestaan uit deze tijd, is omdat textiel eindeloos werd hergebruikt. "Een jurk van zo'n mooie stof, daar kon je uiteraard nog een gordijn van maken. Want het is heel wijd zo’n rok. Daarna zou het misschien nog een tafelkleed of een servet kunnen worden en al laatst een poetslap en dan pas gooiden ze het weg."
Andere omgang met vondst
De manier waarop de sportduikers na hun vondst met de jurk omgingen, was wat commentaar op. "We willen daarom bij het Rijk aanvragen dat op een andere manier te doen de volgende keer." Hordijk zegt wel blij te zijn dat de duikers het museum er meteen bij riepen. "Gelukkig konden wij er toen op gaan passen met de belofte dat we de jurk gaan tonen."
En dat moment is nu. De jurk en de andere vondsten zijn nu te bewonderen in het museum Kaap Skil op Texel. Meer weten? Klik hieronder.
Meer informatie
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
De Ochtend
Waarom de Romeinen indrukwekkende villa’s bouwden in Zuid-Limburg
Cultuur
'Internationale karakter Kamp Vught werd laatste jaren pas steeds meer duidelijk'
De Ochtend
Ab Zagt: 'Bij de Oscars zijn veel meer verliezers dan winnaars'
De Ochtend