De Ochtend
KRO-NCRV

Luister hier de bijzondere verhalen van musici in de oorlog

foto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Luister hier de bijzondere verhalen van musici in de oorlog

Leo Smit, Henriette Bosmans en Frieda Belinfante: het zijn slechts een paar van de Nederlandse Joodse componisten en musici die werden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog. Met de podcast Muziek tot Leven vertellen we het verhaal van 17 musici die niet vergeten mogen worden en brengen we hun muziek weer tot leven.

Dick Kattenburg

De jonge, veelbelovende componist Dick Kattenburg studeerde in Antwerpen en Den Haag en was geïnspireerd door Franse muziek en jazz. Zijn muziek zat vol levenslust. Maar zo vrolijk was zijn levensloop niet. Tijdens de oorlog moest hij onderduiken: hij ging van adres naar adres, maar bleef componeren. Hij slaagde er zelfs in nog les te krijgen. Dit kreeg hij van de Joodse componist Leo Smit. Ze konden niet bij elkaar komen, maar vonden een bijzonder manier om toch met elkaar te communiceren.

Luister het bijzondere verhaal van Dick Kattenburg hieronder.

#8 - Dick Kattenburg was pas 24 jaar toen hij vanuit kamp Westerbork werd gedeporteerd - Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog

Hans Lachman

Hans Lachman werd geboren in Berlijn als Heinz Lachman. Hij studeerde wis- en natuurkunde bij onder andere Albert Einstein. Hij stopte daarmee vanwege een grotere liefde: de lichte muziek. Hij speelde in dansorkesten en maakte filmmuziek. Toen de nazi’s aan de macht kwamen, besloot hij samen met zijn vrouw te vluchten naar Amsterdam. Daar ging hij werken als arrangeur bij filmtheater Tuschinski en schreef muziek bij zeker tien films. Hij kreeg zelfs een uitnodiging om in Hollywood te komen werken maar besloot in Amsterdam te blijven.

Toen ook in Nederland de oorlog uitbrak, moest Heinz onderduiken. Dat deed hij in Noord-Limburg. Een spin in het onderduikweb in die omgeving was pastoor Henri Vullinghs. Hans Lachman, zijn vrouw en zoon kregen alle drie een ander adres. De familie Lachman overleefde de oorlog. Heinz liet zich naturaliseren en noemde zich Hans.

Met pastoor Vullinghs liep het niet goed af. Hij werd opgepakt en kwam uiteindelijk in Bergen Belsen terecht waar hij gemarteld werd en stierf aan difterie. Als eerbetoon schreef Hans Lachman een requiem voor pastoor Vullinghs, een katholieke dodenmis. Na heel lang op de plank gelegen te hebben is die in het voorjaar van 2015 opnieuw uitgevoerd. Je hoort het verhaal en de muziek in de podcast Muziek tot Leven.

#13 - Hans Lachman: hij dankte zijn leven aan een Limburgs pastoor - Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog

Podcast: Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog

foto: KRO-NCRV

Naast de verhalen van bovenstaande Joodse musici, hoor je in de podcast Muziek tot Leven ook het verhaal van onder andere Leo Smit, Henriette Bosmans, Frieda Belinfante, en andere musici die niet vergeten mogen worden.

Klik hier voor meer

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie