Shirma Rouse: 'Nooit bij stilgestaan dat er zoveel verzetshelden waren van de koloniën'
- Klassiek
- Shirma Rouse: 'Nooit bij stilgestaan dat er zoveel verzetshelden waren van de koloniën'
Door het hele land zijn er morgenavond voorstellingen van Theater na De Dam. Die zijn te zien aansluitend op de nationale dodenherdenking. Eén daarvan is de voorstelling Vergeten Helden met onder andere zangeres Shirma Rouse. "Ik heb er nooit bij stilgestaan dat er zoveel verzetshelden waren van de koloniën van Nederland", vertelt ze bij De Ochtend.
Luister hier het gesprek terug.
Vergeten Helden
In de voorstelling Vergeten Helden wordt aandacht besteed aan verzetsstrijders die in Nederland eigenlijk onderbelicht zijn. Ze woonden ten tijde van de oorlog in Nederland en kwamen van bijvoorbeeld de Antillen of uit Suriname. Veel van hen waren actief in het verzet, maar hun namen kent hier bijna niemand of de naam is wel bekend, maar eigenlijk niet het verhaal.
Een voorbeeld daarvan is George Maduro. Madurodam is naar hem vernoemd. "Dat weten weinig mensen. Hij was een Antilliaanse verzetsheld", vertelt Rouse. Een ander vergeten held is Boy Ecury. Daar vertelt Rouse zelf over tijdens de voorstelling.
Boy Ecury
Boy Ecury kwam in 1937 van Aruba naar Nederland om hier te studeren. Al in het begin van de oorlog ging hij bij het verzet en hielp bijvoorbeeld mee met overvallen van Duitse voedselbevoorrading, hielp onderduikers, en deed mee met sabotageacties. In november '44 werd hij opgepakt en een dag daarna gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Zijn stoffelijk overschot is in 1947 met militaire eer herbegraven op Aruba.
Een brief aan zijn ouders
Net voor zijn overlijden, schreef Boy een brief aan zijn ouders op Aruba. De brief leest Rouse onder meer voor in de voorstelling. In de brief schreef hij over zijn verzetswerk. "Als jullie dit lezen, is het met mij gedaan. Dan zal ik er waarschijnlijk niet meer zijn. Maar ik wil laten weten dat ik me met liefde inzet voor mijn land, want weinig mensen hebben die kans. En ik doe het niet alleen voor Nederland maar voor mijn dushi Aruba", vertelt Rause over de inhoud van de brief. "De eerste keer dat ik het hoorde heb ik gehuild. Ik dacht: hoe kan het dat je zo stellig bent en de Duitsers gaat aanpakken? Je bent 19, 20 jaar. Ik vind dat moedig."
In de voorstelling vertellen naast Shirma Rouse, ook Kris Berry, Monique Klemann, Berget Lewis, Jeangu Macrooy en Sjors van der Panne over andere vergeten verzetshelden. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Hieronder is meer informatie te vinden.
Benieuwd naar de andere voorstellingen van Theater na De Dam? Je vindt meer informatie hieronder.
Theater na De Dam
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.