De Ochtend
KRO-NCRV

Museumtip: zo zag Rotterdam eruit voor het bombardement

foto: Museum Rotterdam
  1. Klassiekchevron right
  2. Museumtip: zo zag Rotterdam eruit voor het bombardement

Hoe zag Rotterdam eruit voor het verwoestende bombardement in 1940? In de tentoonstelling De Verwoeste Stad van Museum Rotterdam komt de stad van weleer weer tot leven aan de hand van foto’s, filmbeelden en maquettes. Conservator Rob Noordhoek vertelde erover bij De Ochtend.

Luister hier het gesprek terug.

Het bombardement

Op 14 mei 1940 vernietigde het bombardement op Rotterdam binnen een kwartier bijna de gehele binnenstad. Dit kwam onder andere door de branden die daardoor ontstonden. 711 mensen kwamen om het leven en zo'n 800.000 mensen kwamen zonder woning te zitten.

Archiefbeelden van het Bombardement op Rotterdam in mei 1940.

Een ander Rotterdam

"Rotterdam was voor het bombardement een typisch Hollandse stad, zoals je er meer hebt. Natuurlijk wel met een eigen karakter door de haven. Dus het was wel iets meer gericht op economie en moderniteit, maar totaal anders dan het Rotterdam dat we nu kennen", vertelt Noordhoek.

Iconische gebouwen

In het oude Rotterdam waren veel trapgevels te zien. Ook stonden er veel oude gebouwen, waaronder een paar iconische. Een voorbeeld daarvan is de Delftsche poort. "Die was letterlijk ontworpen als het visitekaartje van de stad. Daarnaast is de grote Schouwburg een voorbeeld van een gebouw dat echt gemist wordt", vertelt Noordhoek.

Hypermodern gebouw

Niet alleen de historische gebouwen worden volgens Noordhoek gemist. "Ook de moderne gebouwen die schwung gaven aan de stad." Een voorbeeld daarvan is de oude Bijenkorf die was ontworpen door Dudok. Dit was toen het grootste en modernste warenhuis van Europa. "Een voor die tijd hypermodern gebouw dat voor de stad stond". In 1940 was het gebouw net 10 jaar oud. Door het bombardement werd het voor tweederde verwoest. Na de oorlog werd het resterende deel opgeknapt, maar het gebouw is uiteindelijk toch verdwenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pronkstuk

In de tentoonstelling wordt de oude stad niet alleen tot leven gebracht met film- en fotobeelden, maar ook door middel van een pronkstuk: een maquette van 3 bij 3 meter. De maquette is in de jaren 50 gebouwd op basis van kadastrale tekeningen, luchtfoto's en straatfoto's. "Ze hebben er jaren over gedaan", weet Noordhoek. De maquette heeft een schaal van 1 op 1000 en is gemaakt door het Bouwcentrum in opdracht van het Historisch Museum Rotterdam, de voorloper van Museum Rotterdam. Door de maquette krijg je volgens Noordhoek een goed beeld van de stad van toen.

Fantoompijn

Dat mensen nu een beeld kunnen krijgen van hoe de stad er voor het bombardement uitzag, roept veel emoties op, vertelt Noordhoek. "Mensen in Rotterdam zijn heel erg trots op de moderne architectuur van de stad, maar toch wordt de oude stad, met meer menselijke maat en gezelligheid heel erg gemist. Het is een soort fantoompijn. Je mist iets wat je nooit hebt gekend, maar wat wel heel erg leeft en iedereen wel een voorstelling van heeft. Die emoties zie je wel terugkomen."

Benieuwd naar de tentoonstelling? Hieronder vind je meer informatie.

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie