Cultuur
KRO-NCRV

Zo werden verpauperde huizen omgetoverd tot harmonieuze wijken

foto: AI
  1. Klassiekchevron right
  2. Zo werden verpauperde huizen omgetoverd tot harmonieuze wijken

Een groene oase voor de arbeider. Dat was het idee van de tuinsteden en -dorpen. In de tentoonstelling Het paradijs van de arbeider in Museum Het Schip in Amsterdam krijg je een kijkje in deze groene oases. Curator Floris Weekhout vertelde erover bij De Ochtend.

Video niet beschikbaar

Verpauperde bende

Engeland liep voorop in de industriële revolutie. Arbeiders woonden daar met grote gezinnen in krotten. "Dat was een ontzettend verpauperde bende", zegt Weekhout. Er was een noodzaak om daar iets op te verzinnen, en dat gebeurde. Zo werden eind negentiende eeuw de tuinsteden en -dorpen geboren. Goed voor de werknemer én de werkgever, was het idee.

Die baanbrekende gedachte breidde zich uit naar andere landen, waaronder Nederland. "Het was dé manier om arbeiders uit die gore, stinkende steden te trekken en te huisvesten in het groen", zegt Weekhout. Het waren volgens hem vaak harmonieuze wijken.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling is er natuurlijk geen ruimte om een hele wijk tentoon te stellen. Wat is er dan wél te zien? "Maquettes, veel boeken, historische foto’s en prachtige presentatie tekeningen", zegt Weekhout. "Dus we schetsen eigenlijk het hele verhaal: van die verkrotte stad tot de opkomst van de groene steden, maar ook de ontwikkeling naar nu."

De tentoonstelling Het paradijs van de arbeider: tuindorpen en tuinsteden in Museum Het Schip in Amsterdam is tot en met juli dit jaar te zien.

Meer informatie

De Ochtend

Heerlijk je dag starten met klassieke muziek, terwijl je op de hoogte gehouden wordt van het nieuws. Het kan bij De Ochtend. Luister iedere dag van 7.00 uur tot 9.00.
Presentatie: Andrea van Pol en Hans Smit.

Ster advertentie
Ster advertentie