Kunnen 1-aprilgrappen nog in tijden van fake news?
- Klassiek
- Kunnen 1-aprilgrappen nog in tijden van fake news?
"Stop met 1-aprilgrappen", was te lezen op de website van Villamedia. Helemaal nadat de gemeente Vlaardingen glashard loog over een zogenaamde naamsverandering van café Mes. Dat bleek toch een grap te zijn. Maar het roept wel vragen op bij de wereldwijde traditie om elkaar op 1 april voor de gek te houden. Bij De Ochtend spraken we erover met Ineke Strouken, oud-directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.
Kunnen 1 aprilgrappen nog in tijden van fake news?
Een goede 1-aprilgrap maken, is volgens Strouken eigenlijk heel moeilijk. "Je moet ontzettend goed weten wat er speelt in de samenleving en je moet daar op een ludieke manier mee omgaan. En degene die erin trapt die had het eigenlijk moeten kunnen weten", vertelt ze.
Weten dat het een grap is
Zelf trapte ze als directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed ook in een goede 1-aprilgrap. De raketjes, je weet wel, die gekleurde waterijsjes, zouden uit de handel gaan. Ze kreeg allemaal brieven van onder andere kinderen dat het raketje op de lijst van immaterieel erfgoed zou moeten komen. "Ik had nog niet zoveel ervaring met hoe dat moest. Dus ik belde naar het ministerie, maar toen bleek al snel dat het om een 1-aprilgrap ging." Volgens Strouken is dit een perfect voorbeeld van een goede 1-aprilgrap omdat het meetbaar is. "Je moet mensen ergens naartoe sturen, digitaal of fysiek en je moet kunnen zien dat mensen ergens in trappen", vertelt ze.
Wat kan niet meer?
"Grappen met en over simpelen van geest. Dat deden ze vroeger", maar kan volgens Strouken echt niet meer. "Zo was er ooit een oproep dat iedereen in een rolstoel gratis naar binnen kon bij een optreden van Frans Bauer. Toen stonden het vol met rolstoelen voor de deur, maar wat bleek... natuurlijk geen Frans Bauer. Die grap zou nu echt niet meer kunnen", zegt ze. "Je moet ontzettend uitkijken dat je niet kwetst en ook dat je niet iets doet waar mensen last van krijgen."
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
Cultuur
Oorlog in koren? 'Koren zijn net mini-maatschappijen'
Cultuur
Moeten beeldende kunstenaars en muziekdocenten straks (weer) in loondienst?
Cultuur
Tentoonstelling Kiefer paste niet in één museum: 'Dus heb ik de buren gebeld'
Cultuur