Moeten beeldende kunstenaars en muziekdocenten straks (weer) in loondienst?
- Klassiek
- Moeten beeldende kunstenaars en muziekdocenten straks (weer) in loondienst?
Het is en blijft geen vetpot: het inkomen van kunstenaars. Een kwart van de Nederlandse kunstenaars verdiende tussen 2021 en 2023 minder dan twintig duizend euro per jaar. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanmorgen heeft gepubliceerd. Bij De Ochtend doken we samen met Peter van den Bunder, van de Kunstenbond, in de cijfers.
Het CBS komt met cijfers over kunstenaars op de arbeidsmarkt
Ondanks het lage inkomen is de meerderheid van de zelfstandige kunstenaars tevreden over hun inkomen. Maar ze zijn wel minder tevreden dan een gemiddelde andere zelfstandige, blijkt uit cijfers van het CBS. "Mensen zijn intrinsiek gemotiveerd, tevreden over het werk en over het regelvermogen van hun werk, maar ze mogen wel wat meer aan geld denken", zegt Van den Bunder.
Een groot gedeelte van de kunstenaars werkt als zelfstandige, namelijk 56 procent. "Dat is toch kenmerkend. De groep is heel veel groter en anders dan in de rest van werkend Nederland", vertelt Van den Bunder.
'Beeldende kunstenaar gaat nooit in loondienst'
De Tweede Kamer praat donderdag over schijnzelfstandigheid en zzp. Dat is spannend voor de culturele sector. "Voor beeldende kunstenaars is het vooral een last dat overheidsbeleid gericht is op het terugdringen en verkleinen van verschillen met werknemers. Maar een beeldende kunstenaar gaat nooit in loondienst", aldus Van den Bunder.
Daarnaast loopt de sector tegen nog wat problemen aan. Op muziekscholen is flink bezuinigd en door die bezuinigingen zijn muziekdocenten gedwongen zzp'er geworden. Dit zou namelijk kosten schelen. "En dan zegt de belastingdienst nu eigenlijk: je moet weer terug in loondienst. Dat betekent dat de overheid ook allerlei budgetten van gemeentes met dertig procent zou moeten ophogen", legt Van den Bunder uit. "Dat is nogal een kluif waar de overheid in sociale regelingen en in gemeentefinanciën echt een enorme taak te gaan heeft om te zorgen dat de arbeidsmarkt voor de culturele en creatieve sector in balans blijft."
"De lonen en tarieven van zzp'ers zullen omhoog moeten om dit aantrekkelijk te houden", zegt Van den Bunder. "Dit blijft een sector die de moeite waard is om in te investeren." Dat zal volgens hem ook uit de cijfers blijken. "De cijfers over de toegevoegde waarde komen er ook nog aan. Dan zie je dat 3,4 procent van het BBP wordt geproduceerd door de culturele en creatieve sector en ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking is hierin werkzaam. Het is vaak een onderschatte sector qua werkgelegenheid en economische impact en de maatschappelijke waarde is natuurlijk ook evident."
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.