Cultuur
KRO-NCRV

'Internationale karakter Kamp Vught werd laatste jaren pas steeds meer duidelijk'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Internationale karakter Kamp Vught werd laatste jaren pas steeds meer duidelijk'

In Vught stond in de oorlog een Duits doorvoerkamp. In de nieuwe expositie Kruispunt Vught: 36 nationaliteiten achter prikkeldraad, worden de levensverhalen verteld van gevangenen van Kamp Vught, afkomstig uit 36 landen. In Kamp Vught waren namelijk 1.800 niet-Nederlandse gevangenen. Hoe kwamen zij in Vught terecht? Directeur van het museum Nationaal Monument Kamp Vught, Jeroen van den Eijnde, vertelde erover bij De Ochtend.

Museumtip: Nationaal Monument Kamp Vught

Onderzoek

"Het internationale karakter van het kamp werd de laatste jaren pas steeds meer duidelijk", vertelt Van den Eijnde. "Voor onze nieuwe tentoonstelling die we in 2019 hebben geopend, hebben we daar extra onderzoek naar gedaan. Toen kwamen er zoveel verhalen naar boven dat we hebben besloten daar een tijdelijke voorstelling van te maken", zegt hij. "Tijdens het onderzoek stuitten we op allerlei individuele persoonlijke verhalen maar ook op verhalen van groepen van verschillende nationaliteiten. Dat heeft ook mij veel nieuws gebracht."

In totaal gaat het om 36 nationaliteiten. "En daar komen de Nederlanders dan nog bij en dan heb je ook nog een groep gevangenen die geen enkele nationaliteit bezat op dat moment. Die was hen ontnomen. Best veel dus", zegt Van den Eijnde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoofspersonages

De expositie vertelt het verhaal van zes hoofdpersonages. "Je pakt aan het begin van de tentoonstelling een object dat staat voor een persoon. En daarmee loop je door de tentoonstelling waarbij land- en wereldkaarten een grote rol spelen. Op allerlei plekken in de tentoonstelling kun je dat object neerzetten en dan krijg je een gedeelte van dat verhaal te horen. Zo leer je veel meer over die persoon", vertelt Van den Eijnde.

Een van de hoofdpersonen is Anton De Kom, een Surinaamse activist die door Nederland uit Zuid-Amerika werd verbannen, in Nederland in het verzet actief was, en werd gearresteerd. Als je zijn verhaal wil horen tijdens de tentoonstelling dan kies je voor de typemachine. Die staat voor zijn schrijvende activisme.

Lees hier meer over de expositie

Meer informatie

foto: ANP

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie