Nieuw ontdekt meesterwerk: vioolconcert van Benedict Silberman
- Klassiek
- Nieuw ontdekt meesterwerk: vioolconcert van Benedict Silberman
In de collectie bladmuziek van de omroep is een opmerkelijk vioolconcert uit 1925 gevonden van Benedict Silberman. In het kader van de podcast Hilversumse Muziekschatten maakten het Radio Filharmonisch Orkest en soliste Nadia Wijzenbeek een opname van het werk. De uitvoering is vanaf donderdag 15 december te horen in de podcast en wordt die avond ook uitgezonden in het Avondconcert.
Bijna honderd jaar geleden componeerde Benedict Silberman (1901-1971) - oprichter en dirigent van het Promenade Orkest - zijn Vioolconcert. Hij was toen net afgestudeerd als compositiestudent van Sem Dresden aan het Amsterdams Conservatorium. Niets in dit pakkende en persoonlijke werk verraadt zijn latere toewijding aan de licht klassieke muziek. De compositie is voor zijn tijd gedurfd en staat met z’n hyper-romantische muziek eerder in de Duits-Oostenrijkse traditie van het expressionisme. Terwijl Nederland toen met name de Franse muziek omarmde.
Deze prachtige muziek verdient werkelijk een moderne uitvoering en een revival op de podia.
Het werk van de dan 24-jarige heeft meer verwantschap met de Duits-Oostenrijkse muziektraditie van Alexander Zemlinsky, Franz Schmidt, Arnold Schönberg en Alban Berg. Eigenlijk hebben we uit die tijd geen enkel Nederlands vioolconcert dat hiermee is te vergelijken.
Muziekkenner Leo Samama reageert enthousiast op de vondst. "Dit knap geconstrueerde en door en door lyrisch-expressieve werk van Silberman verklaart de belangstelling die de piepjonge Silberman in 1921 had voor de analyseklas die Arnold Schönberg in Zandvoort organiseerde. Deze prachtige muziek verdient werkelijk een moderne uitvoering en een revival op de podia."
Gerelateerde podcast
Het Verhaal
Eerste uitvoering
Het werk droeg Silberman op aan de vermaarde violist Alexander Schmuller. Deze heeft het Vioolconcert voor zijn dood in 1933 echter niet meer kunnen presenteren. In 1950 werd het onder leiding van Silberman door zijn Promenade Orkest met zijn concertmeester Gerard Meijer als solist uitgevoerd.
Maar na de oorlog nam Silbermans carrière een andere wending. Zo arrangeerde hij voor de operettekoningen Franz Lehár en Robert Stolz, en was zijn Promenade Orkest op de radio succesvol met licht klassiek repertoire en filmmuziek. Maar toen hij z’n Vioolconcert in 1950 op de lessenaars zette, zullen zijn orkestleden waarschijnlijk vreemd hebben opgekeken.
Gerelateerd
Avondconcert
November Music: de plek voor nieuwe muziek
Avondconcert
Componist Jan-Peter de Graaff: 'Wat ik mooi vind, schaaf ik met ieder stuk weer wat bij'
Avondconcert
Nederlandse Muziekprijswinnaar Elisabeth Hetherington in Avondconcert
Avondconcert