De onbekende Matthäus-Passion van Rolle
- Klassiek
- De onbekende Matthäus-Passion van Rolle
De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach ken je natuurlijk. En misschien luister je in de passietijd ook naar de Johannes-Passion. Maar wat denk je van de Matthäus van Johann Heinrich Rolle? Je hoort het werk in het Avondconcert van donderdag 6 april.
Misschien heb je rond kerst Rolle’s Weinachtsoratorium weleens gehoord. De componist behoort tot de generatie van Bachzonen en musici die aan het hof van Frederik de Grote in Potsdam verbonden waren.
Menselijke emotie
Rolle schreef zijn Matthäus-Passion in 1748. Het stuk past erg in de traditie van Johann Sebastian Bach. Dat hoor je vooral in de recitatieven en koralen, die qua opbouw sterk lijken op die van Bach. Tegelijkertijd zijn er ook duidelijke verschillen. Zo is er in de aria’s en duetten meer aandacht voor menselijke emoties. En zijn de aria’s en koren veel korter. Rolle’s gehele Matthäus-Passion duurt met anderhalf uur dan ook een stuk minder lang dan die van Bach.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Opera
Door de dramatische opzet lijkt Rolle’s passie sterk op een opera. Mooi voorbeeld is de woede-aria ‘Verräter! Ach, wohin?’ over het verraad en de ondergang van Judas. Door het snelle tempo en sterk aangezette staccato hoor je duidelijk de emotie in de muziek. Bovendien verdeelde Rolle het stuk niet in twee delen zoals Bach, maar in grotere scènes. Iets wat ook erg past bij de operatraditie.
Rolle en Bach
Overigens was Rolle geen onbekende voor Johann Sebastian Bach. Rolle was al vanaf zijn 18e organist van de Petrikerk in Magdeburg en studeerde rechten in Leipzig in de tijd dat Bach daar Thomascantor was. Ze zijn elkaar dus vast tegengekomen, daar in Leipzig. Misschien zelfs bij uitvoeringen van Bachcantates of concerten onder Bachs leiding.
Het Avondconcert
In het Avondconcert hoor je van zondag tot met donderdag iedere avond de mooiste concerten. Intieme recitals en indrukwekkende orkestwerken, gespeeld door de grote namen van nu en de sterren van de toekomst.