Subsidies voor talentontwikkeling: 'Gebrek aan steun voor klassiek zorgelijk'
- Klassiek
- Subsidies voor talentontwikkeling: 'Gebrek aan steun voor klassiek zorgelijk'
Woensdag 3 juli was voor veel kunst- en cultuurorganisaties een spannende dag. Verschillende landelijke cultuurfondsen maakten bekend wie meerjarige subsidie krijgt. Hier is te lezen wat de adviezen zijn van de Raad voor Cultuur en de besluiten van het Fonds Podiumkunsten. Maar ook het Fonds voor Cultuurparticipatie gaf uitsluitsel. Dat fonds gaat over talentontwikkeling en co-creatie. Voor sommige organisaties werd 3 juli een zwar(t)e dag.
Eén van de getroffenen is het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, het vierjaarlijkse evenement voor blaasmuziek. Het concours krijgt niets van het fonds. Dat zou het einde kunnen betekenen van het evenement, dat al bestaat sinds 1951.
Dan nog een gedupeerde: het Prinses Christina Concours. Dat helpt kinderen en jongeren bij hun muzikale ontwikkeling, onder meer door in het hele land wedstrijden te organiseren voor jonge spelers en componisten. De organisatie had 2,5 miljoen aangevraagd, maar krijgt niets. Directeur Alexander Buskermolen is geschokt door het besluit. Hij concludeert dat er nauwelijks geld gaat naar organisaties die kinderen ondersteunen in muziekbeoefening. Hippere kunstvormen en maatschappelijk betrokken kunst krijgen volgens hem voorrang. "Met deze beslissing is de route om je muzikale droom te verwezenlijken niet meer mogelijk", zo zei hij in Podium.
Buskermolen denkt dat orkesten en operagezelschappen straks alleen nog bestaan uit buitenlandse musici. "Een hele, hele zorgelijke ontwikkeling".
Het Fonds voor Cultuurparticipatie zegt te weten dat minder jongeren kiezen voor een opleiding in de klassieke muziek. En dat er daarover zorgen zijn in de sector. Maar of daar rekening mee is gehouden bij de subsidietoekenning kon de woordvoerder niet zeggen.
Bekijk via de link de motivatie bij de keuzes van het fonds.