Podium
NTR

Wat is een proefspel? Zo werkt een muzikale sollicitatie

foto: Unsplash (Xingchen Yan)
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is een proefspel? Zo werkt een muzikale sollicitatie

De meeste symfonieorkesten hebben een geheel eigen klank. Toch stappen musici op, of gaan ze met pensioen, waardoor er nieuwe plekken beschikbaar komen. Maar hoe kom je daar als musicus tussen? Daarvoor zijn proefspelen. Musici worden dan beoordeeld op hun kunnen. Hieronder lees je hoe een muzikale sollicitatie in zijn werk gaat.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor musici die voorspelen. Er is genoeg voor te bereiden. In een procedure zijn namelijk standaard drie rondes: een voorronde, hoofdronde en finaleronde. Het is de proefspelcommissie, die de kandidaten beoordeelt. Daarin zitten orkestleden en de chef-dirigent. De laatste stem weegt net zo zwaar als die van een orkestlid. Bij voldoende stemmen, mag de kandidaat door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er uiteindelijk één kandidaat overblijft.

Achter een gordijn

Een proefspel is anoniem. Musici spelen achter een gordijn. De beoordelaars kunnen dan niet zien wie er speelt. Op die manier wordt voorkomen dat een bekende van de proefspelcommissie opklimt tot een bestaan als orkestmusicus. Alles draait dus om de individuele techniek en klank van een kandidaat.

Er zijn een paar standaardstukken die de kandidaat voor een proefspel onder de knie moet hebben. Dat kunnen solostukken zijn, maar ook lastige orkestpartijen. Tijdens de eerste ronde is voor de beoordelingscommissie vaak maar vijf minuten luisteren genoeg om tot een oordeel te komen. Op de laatste dag van de laatste ronde is meestal ook de chef-dirigent van het orkest aanwezig. Die heeft als taak de klank van het orkest te bewaken. In de laatste ronde spelen kandidaten meestal ongeveer een halfuur.

Proefperiode bij het orkest

Als een musicus wordt aangenomen betekent dat nog niet dat diegene definitief toetreedt tot het orkest. Er is een proefperiode van een jaar, die met een jaar kan worden verlengd, in uitzonderingsgevallen zelf tot drie jaar. Op die manier wordt bijvoorbeeld ook duidelijk hoe een musicus reageert op de medespelers, hoe de interactie is met de dirigent en of het klikt met de collega's.

Wil je meer weten? Schooltv zocht uit hoe het zit met een auditie bij een Studentenorkest. Kijk terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie