Podium
NTR

Sluiting dreigt voor talentenschool in Flevoland: 'Almeerse droefenis ten top'

foto: Muziektalent Almere
  1. Klassiekchevron right
  2. Sluiting dreigt voor talentenschool in Flevoland: 'Almeerse droefenis ten top'

Stichting Muziektalent Almere is het enige talentontwikkelingsprogramma in Flevoland dat jonge musici klaarstoomt voor een beroepsopleiding in de muziek. De subsidieaanvraag voor aankomend jaar is afgewezen. "De rek is er nu echt uit", zegt directeur Ida Wildvank. Het treft maar 31 leerlingen, maar tegelijkertijd kampen Nederlandse conservatoria met steeds minder aanwas uit eigen land.

'Ongehoord'

"Dit is Almeerse droefenis ten top", zegt gemeenteraadslid Ton Theunis, verbonden aan de Almere Partij. Hij maakte als één van de eerste bewoners mee hoe de jonge stad van de grond af is opgebouwd. "Er zijn mooie plannen, maar als het daadwerkelijk op een voortzetting aan komt, dan laat de gemeente alles uit handen vallen."

"Als je als stad wil vieren dat we volgend jaar 50 jaar bestaan en je presteert om juist in dat beetje opgebouwde gemeenschapszin te snijden... Dat is ongehoord", vindt Theunis. "Behoud dat wat zijn waarde bewezen heeft."

Volgens het gemeenteraadslid is dit het gevolg van het fiasco rondom de Floriade. "De financiële gaten die toen zijn geslagen, zijn hiervoor verantwoordelijk."

foto: ANP / Ramon van Flymen

Pyramide

In 2000 is binnen het Centrum Kuntzinnige Vorming een aparte klas voor talenten opgericht, als onderdeel van een 'pyramide-model' dat talenten begeleidt van amateur tot uitvoerend musicus. Na bezuinigingen in 2013 is Stichting Muziektalent Almere zelfstandig voortgezet, gesubsidieerd door de gemeente.

De subsidieaanvraag voor 2025 bedroeg €45.000 en voldeed aan de door de gemeente gestelde eisen. De stichting werd alleen op de hoogte gebracht dat de cultuursubsidie niet is toegekend na de laatste bezuinigingsronde. Muziektalent Almere geeft aan dat dit het einde van hun voortbestaan betekent.

31 leerlingen

Eén van de punten van kritiek was dat Muziektalent Almere zich teveel richt op excellentie, en dat dat een niet breed toegankelijk programma vormt. Op dit moment telt de organisatie maar 31 leerlingen.

Directeur Ida Wildvank zegt daarover: "Het is een investering in de toekomst. Onze studenten zien we later terug als muziekdocent, op de Nederlandse concertpodia en in de concertzaal. Zij nemen op hun beurt ook hun kinderen weer mee naar de concertzaal."

Dinsdag 4 februari belden Ida Wildvank en Ton Theunis in bij Podium om ons een update te geven. Luister het hele gesprek terug:

Gesprek met Ida Wildvank en Ton Theunis

Lokale kweekvijvers opgeheven

Gemeenten hebben steeds minder geld voor instituten die in jong Nederlandse muziektalent investeren. In december 2024 was ook al Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam in het nieuws. Daar wordt de muziektak met de grootste muziekschool van het land opgeheven.

Ster advertentie
Ster advertentie