Podium
NTR

Grootste Rotterdamse muziekschool stopt ermee: 'Politiek is misleid'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Grootste Rotterdamse muziekschool stopt ermee: 'Politiek is misleid'

Het past in een zorgwekkende trend: muziekscholen die zich terugtrekken als werkgever, verdwijnen of zich alleen nog maar als kamerverhuurder opstellen. Dé muziekschool van Rotterdam, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), is de volgende in die trend. Vanaf 1 mei 2025 wordt de hele muziektak, die kinderen en volwassenen in staat stelt muziekles aan een muziekschool te volgen, opgeheven.

32 muziekdocenten ontslagen

De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam biedt meerdere kunst- en cultuuractiviteiten, zoals cursussen op het gebied van dans, beeldende kunst, theater en schrijven. Op diverse locaties in Rotterdam en Capelle aan den IJssel kunnen kinderen en volwassenen les nemen in een instrument, zowel klassiek als jazz en pop. 1.400 leerlingen volgen op dit moment muzieklessen.

De muziekschool kwam jaarlijks 1,1 miljoen euro tekort. De SKVR wil alle muziekdocenten ontslaan en de zzp'ers hun opdracht ontnemen. Ze vragen hun docenten om zichzelf te organiseren.

Kruisbestuiving

Jorien Muste is in loondienst als viooldocent bij de SKVR. Zij is strijdbaar en probeert zelf een oplossing te vinden. "We gaan een coöperatie oprichten. Het wordt wel veel moeilijker, en duurder..."

Muste zag veel voordelen in de grotere organisatie die de SKRV biedt: "Dat kan de veiligheid en kwaliteit garanderen. Met een muziekschool heb je kruisbestuiving tussen andere disciplines. En er is een gereduceerd tarief mogelijk voor kinderen."

Luister het gesprek met Jorien Muste in Podium terug

Verrassing

De SKVR heeft de Rotterdamse gemeenteraad niet eerder op de hoogte gebracht. Niet alleen de docenten, maar ook de gemeenteraad is volkomen verrast door de koerswijziging van de stichting. Zij waren niet geïnformeerd over deze 'herstructurering'.

De SKVR heeft net 7,7 miljoen euro aan vierjarige subsidie binnengehaald, op basis van een plan waarin het belang van dit muziekonderwijs bijna op elke pagina wordt onderstreept. "Maar die stoten ze dus een paar weken later af", zegt Jorien Muste. Zij vindt het "misleiding van de politiek".

Judith Bokhove is raadslid voor GroenLinks en heeft zich op dit dossier gestort. "Drie weken geleden hebben we het cultuurplan aangenomen. Als ze financieel tekort zouden komen, had ik dat graag in het plan willen lezen. Maar we hebben nu geen keuze kunnen maken. Anders hadden we kunnen schuiven in de subsidies."

Doorstart als optie

Raadslid Judith Bokhove is aan het uitzoeken of het juridisch wel mag, deze gang van zaken. "We zijn in gesprek met de FNV. Ook willen we voorkomen dat mensen in een constructie met schijnzelfstandigheid terecht komen."

Volgens Bokhove is er nog hoop: "We willen pas op de plaats maken, zodat we goed kunnen kijken of dit anders kan. Als dat allemaal niet lukt, willen we kijken of er een doorstart kan plaatsvinden."

Petitie

Er is inmiddels ook een petitie gestart voor het behoud van de muzieklessen bij de SKVR.

Luister het gesprek met Judith Bokhove in Podium terug

Wethouder houdt voet bij stuk

In een brief aan de gemeenteraad steunt wethouder Said Kasmi van D66 het besluit van de SKVR. "Door de schaarse subsidie niet aan individuele muzieklessen te besteden maar aan groepslessen in de wijken, kan een veel groter bereik gerealiseerd worden bij een doelgroep die niet vanzelfsprekend in contact komt met cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat vraag en aanbod [voor individuele muzieklessen] een weg zal blijven vinden, zoals ook elders in Nederland het geval is."

Op donderdag 19 december 2024 is de raadsvergadering waarin de brief besproken wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie