Wiener Philharmoniker herdenkt holocaustslachtoffers voor het huis van oud-concertmeester
- Klassiek
- Wiener Philharmoniker herdenkt holocaustslachtoffers voor het huis van oud-concertmeester
De 181ste verjaardag van de Wiener Philharmoniker was deze week niet alleen maar feestelijk. Het orkest herdacht op die dag ook de Joodse musici uit zijn gelederen - en hun families - die in de jaren dertig en veertig het slachtoffer werden van de Holocaust. Die herdenking was voor het huis waar eens oud-concertmeester Arnold Rosé woonde.
"Hun lot mag niet vergeten worden", zei bestuurder Daniel Froschauer. "We hopen dat onze herdenking ertoe bijdraagt om deze Joodse orkestleden de menselijke waardigheid terug te geven die hun toen werd ontnomen."
Gedenkstenen
Vorig jaar plaatste de Wiener Philharmoniker zeventien gedenkstenen in de gevels van voormalige woningen van vervolgde orkestleden. Eén ervan dus in het huis van Arnold Rosé.
Rosé speelde vele jaren in de Wiener Philharmoniker, tot hij zijn baan verloor na de Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland in 1938. Hij vluchtte met zijn dochter Alma - ook een violist - naar Engeland. Omdat ze volgens hun Britse werkvergunning alleen mochten spelen in strijkkwartetten, kwam Alma naar Nederland om geld te verdienen. Na de inval van de Duitsers lukte het haar niet meer om naar Londen terug te keren. Alma werd opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze dirigent werd van het vrouwenorkest. Ze stierf daar in 1944.
Arnold Rosé was de zwager van componist Gustav Mahler. Hij was getrouwd met diens zus Justine.
Beeld: Arnold en Alma Rosé
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerde podcast
Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog