Toch 1,9 miljoen voor jong klassiek talent, cultuurminister belooft bezoek
- Klassiek
- Toch 1,9 miljoen voor jong klassiek talent, cultuurminister belooft bezoek
Het kabinet belooft 1,9 miljoen euro per jaar extra vrij te maken voor talentontwikkeling binnen de klassieke muziek. Dat staat in de Rijksbegroting die vandaag is gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Het Fonds Cultuurparticipatie is gevraagd om hiervoor een nieuwe regeling in het leven te roepen. De roep van de talentontwikkelingsorganisaties lijkt hiermee gehoord.
Ewout van Dingstee, directeur Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), reageert namens de zes organisaties (NJON, Riciotti Ensemble, Britten Jeugd Strijkorkest, Nationale Vioolconcoursen, Nationale Koren en Prinses Christina Concours): "We zijn hoopvol, maar trekken de champagne nog niet open."
Hij legt uit dat het Fonds Cultuurparticipatie de nieuwe regeling nog moet ontwerpen. "Dus we weten nog niet wat de voorwaarden gaan zijn en hoe het geld verdeeld wordt. Als er ook andere organisaties aanvragen gaan doen, kan het zomaar zijn dat we moeten interen, want die 1,9 miljoen euro per jaar is precies wat wij als zes organisaties nodig hebben."
In ieder geval is een ander lichtpuntje dat minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft toegezegd op werkbezoek te komen bij de zes talentinstellingen. Dat bezoek gaat plaatsvinden in Theater Orpheus in Apeldoorn, de thuisbasis van Nationale Jeugdorkesten Nederland.
Kamervragen
Tweede Kamerlid Ilana Rooderkerk (D66) noemt het 'bijzonder dat dit kabinet geld vrijmaakt voor cultuur en jonge talenten'. Zij stelde op 22 juli 2024 Kamervragen aan minister Bruins over het wegvagen van de talentontwikkeling in de klassieke muziek.
Daarop antwoordde Bruins eind augustus dat hij het belang hiervan wel degelijk inzag en beloofde hij met een oplossing te komen op Prinsjesdag. Die belofte komt hij dus na.
Btw-verhoging
De btw-verhoging op cultuur staat wel gewoon nog op de agenda. Op Prinsjesdag protesteerden culturele instellingen met een meterslange btw-bon tegen deze verhoging op de gevel van het Escher Museum in Den Haag.
Aanstaande 26 september vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over de btw-verhoging waarbij verschillende partijen aansluiten, zoals Kunsten '92, de Creatieve Coalitie, economen en andere partijen die door de btw-verhoging geraakt worden.
Wie ook nog niet geholpen zijn, zijn de 59 organisaties die buiten de boot van het Fonds Podiumkunsten waren gevallen. Ondanks dat ze aan de eisen voldeden, had het fonds niet genoeg geld om hun aanvragen te honoreren.
Een dag voor Prinsjesdag schreven de organisaties gezamenlijk nog een brief aan de Tweede Kamer. Ze lobbyen voor 11 miljoen extra.
Fair pay
Tot slot zegt de minister 36,4 miljoen euro extra beschikbaar te stellen om de stap naar 'fair pay' te kunnen maken. "De totale culturele en creatieve sector vormt een belangrijke economische factor voor Nederland", is te lezen op de website van de Rijksoverheid. "Het is belangrijk dat de mensen die in de sector werken eerlijk worden betaald. Instellingen die extra middelen ontvangen voor fair pay, hebben daarmee ook de plicht tot eerlijke betaling."
Hoe zat het ook alweer?
Rijkscultuurfondsen
Begin juli maakten de Rijkscultuurfondsen hun subsidieverdeling bekend. Het Fonds Cultuurparticipatie hield de hand volledig op de knip voor alle zes belangrijke jeugdkoren, -orkesten en concoursen in de klassiekemuzieksector, wat betekent dat een belangrijke schakel in talentontwikkeling van jonge musici naar professionals wegvalt. En het Fonds Podiumkunsten moest nee verkopen aan 59 instellingen, ondanks dat ze voldeden aan de eisen voor subsidie. Er zat simpelweg niet genoeg geld in de kas.
Culturele Basisinfrastructuur (BIS)
De Raad voor Cultuur (RvC) publiceerde op hetzelfde moment ook hun advies over de Culturele Basisinfrastructuur (BIS), waarin stond dat Holland Baroque en Holland Opera de komende vier jaar geen financiering meer zouden krijgen van het Rijk.
Btw-verhoging
Oja, en in mei lazen we in het nieuwe regeerakkoord dat de btw op cultuur verhoogd wordt. Paniek in de sector dus.
Actie
Verschillende acties werden opgestart. We Are Public lanceerde een charme-offensief, de zes talentontwikkelingsorganisaties startten de petitie 'Laat muzikaal talent niet stilvallen' en er kwamen uit alle delen van de culturele sector acties tegen de btw-verhoging.
Effect
Na de presentatie van de Miljoenennota van 2025 weten we dat minister Bruins van OCW het advies van de Raad voor Cultuur overneemt wat betreft de Culturele Basisinfrastructuur, dat de btw-verhoging doorgaat maar dat er wel extra geld komt voor jong klassiek talent. Er wordt in de begroting niets geschreven over eventueel extra geld voor het Fonds Podiumkunsten.