Podium
NTR

Handschrift van Beethoven was lang roofkunst, maar nu in handen van museum

foto: Beethoven-Haus Bonn, Lydia Ramos
  1. Klassiekchevron right
  2. Handschrift van Beethoven was lang roofkunst, maar nu in handen van museum

Het Beethovenhuis in Bonn wordt eigenaar van het laatst bekende grote manuscript van Beethoven dat nog in privébezit was. Het is een handschrift van het vierde deel uit zijn Dertiende strijkkwartet. Achter het manuscript ligt een slepend verhaal over roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog.

Pas in 2022 teruggegeven

Voor zover bekend was de handgeschreven partituur sinds de jaren '20 van de vorige eeuw in het bezit van de familie Petschek, een Joodse familie in Tsjechië. Zij verlieten in 1938 hun vaderland, op de vlucht geslagen voor het nazisme.

De nazi-autoriteiten namen hun waardevolle spullen in beslag. Na de oorlog ging de familie Petschek op zoek naar het manuscript, maar die leek verdwenen. Een plaatselijke museum in Brno had het manuscript bewaard.

Toen het weer opdook, weigerde de regering van het toenmalige Tsjecho-Slowakije het manuscript terug te geven aan de familie. Pas in 2022 kwam het zover. De nakomelingen besloten in 2024 om het te verkopen aan het Beethovenhuis in Bonn.

foto: Beethoven-Haus Bonn, Lydia Ramos

Eerste bladzijde van het manuscript.

Duitse dans

Het Dertiende strijkkwartet van Ludwig van Beethoven bestaat uit zes delen. Het is zo beroemd dat het vijfde deel Cavatina zelfs is opgenomen in de Golden Record van ruimtesonde Voyager. De bedoeling is dat buitenaards leven op deze manier kan kennismaken met het beste dat de aardse muziek te bieden heeft.

Het aangekochte manuscript bevat alleen het vierde deel. Dat is een goedgemutste Duitse dans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dankbaar

Volgens Malte Boecker, directeur van het Beethovenhuis, is dit "musicologisch en sociaal-politiek de belangrijkste aanwinst van het afgelopen decennium".

Museumcurator dr. Julia Ronge benadrukt de achtergrond van de familie Petschek: "Ik ben dankbaar dat de nakomelingen, ondanks hun familiegeschiedenis, besloten hebben deze schat aan een Duitse instelling na te laten."

Cultuurminister van Noordrijn-Westfalen Ina Brandes vindt dat ook bijzonder en geeft verder aan: "Het is onze verantwoordelijkheid om het manuscript aan het publiek te laten zien en toegankelijk te maken voor onderzoekers over de hele wereld."

Tentoonstelling

In de zomer van 2025 (juni t/m augustus) organiseert het Beethovenhuis in Bonn een speciale tentoonstelling rondom het manuscript. Het museum neemt de partituur op in het digitale archief en de gescande pagina's zijn dan voor iedereen toegankelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie