Kersjesprijs 2022 voor Chianti Ensemble en beurs voor dirigent en violist
- Klassiek
- Kersjesprijs 2022 voor Chianti Ensemble en beurs voor dirigent en violist
De Kersjesprijs 2022 gaat naar het Chianti Ensemble. Het kwintet werd vier jaar geleden opgericht door vijf bevriende musici, na een succesvolle tournee door Chianti, een streek in Toscane. Ze spelen stukken voor pianokwintet en muziek voor kleinere combinaties: duo, trio en kwartet. De Kersjesprijs wordt op woensdag 16 november uitgereikt tijdens een concert. Het Avondconcert is er die avond live bij.
De leden van het Chianti Ensemble zijn Shin Sihan (viool), Yamen Saadi (viool), Takehiro Konoe (altviool), Alexander Warenberg (cello) en Nathalia Milstein (piano).
Het Kersjesfonds is onder de indruk van de musici. “Het zijn vijf excellente spelers, die naast hun indrukwekkende solocarrières een ensemble vormen van zeer hoog niveau, vanuit hun passie voor de kamermuziek. Briljant en bruisend spel, een frisse blik op traditioneel repertoire en een integere en doordachte programmering.”
Het Kersjesfonds, genoemd naar dirigent Anton Kersjes, geeft jaarlijks zo’n 350.000 euro uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en aan de ondersteuning van originele initiatieven. Het Chianti Ensemble krijgt een geldbedrag van 50.000 euro.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Beurs
Naast de prijs voor het Chianti Ensemble er waren nog meer prijzen te verdelen: een vioolbeurs voor Isobel Warmelink en een dirigentenbeurs voor Rolf Verbeek, dirigent van Camerata RCO.
Isobel Warmelink (1996) is winnaar van de Vioolbeurs 2022. De violiste maakt op dit moment snel carrière als solist en als kamermusicus. In januari won zij de eerste prijs bij het Oscar Back Concours. Zij soleerde met orkesten als Sinfonia Rotterdam, het Símon Bolívar Symphony Orchestra en het Residentie Orkest en blinkt in recitals uit met verrassende programma's waarin zij zowel bekend werk als minder vaak uitgevoerde stukken laat horen. Isobel rondt momenteel haar masterstudie af bij professor Lukas Hagen aan de Mozarteum Universität in Salzburg.
Volgens het fonds is Warmelink een veelzijdige musicus die opvalt door haar intelligente en sensitieve spel. "Ze vertolkt met flair en inzicht zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire en blinkt uit in soepel en natuurlijk samenspel.”
Rolf Verbeek (1989) ontvangt de Dirigentenbeurs 2022. Hij dirigeerde al een groot aantal orkesten,
waaronder het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuidnederland en Phion.
Ook leidde hij producties bij Opera Zuid en De Nederlandse Opera Academie.
Sinds 2019 is hij als dirigent verbonden aan Camerata RCO (leden van het
Koninklijk Concertgebouw Orkest). Voor dit ensemble bewerkte hij grote
orkestwerken (met name enkele symfonieën van Anton Bruckner) tot kamermuziekbezetting.
Daarnaast is hij assistent-dirigent van Barbara Hannigan. Dit resulteerde in
projecten met onder andere Göteborgs Symfoniker, Orchestre Philharmonique de
Radio France, de Bamberger Symphoniker en de Münchner Philharmoniker.
Rolf Verbeek dirigentenbeurs Kersjes Fonds
In Podium reageerde Rolf Verbeek op de bekendmaking.
“Verbeek is een jonge, talentvolle dirigent met een heldere slag, die op een prettige en doeltreffende manier communiceert met het orkest", zo vindt het fonds. "Dankzij een snelle en intelligente inleving van de partituur kan hij met een schijnbaar gemak het orkest meekrijgen in zijn visie. Behalve dirigeren kan hij voortreffelijk arrangeren, getuige zijn versie van Bruckners Zesde symfonie, in een uitvoering door Camerata RCO.”