Goedgekeurde wet VS: muziek als speerpunt defensiebeleid
- Klassiek
- Goedgekeurde wet VS: muziek als speerpunt defensiebeleid
Als we afgaan op het nieuws, kan een oorlog niet zonder wapens: Polen wil tanks leveren aan Oekraïne. De Verenigde Staten sturen het land Patriot-raketten. Maar in het Amerikaanse defensiebeleid voor 2023 wordt een opvallend nieuw onderdeel genoemd: de 'PEACE For Music Diplomacy Act'. Dat is een wet die moet leiden tot meer onderling begrip en vrede door middel van muziek.
Congres en Senaat keurden de wet in december 2022 goed, zo melden Amerikaanse media. De Music Diplomacy Act moet het ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe aanzetten vaker muzikale initiatieven te ondersteunen die bijdragen tot wederzijds begrip. Dat kan gaan om een prijs voor artiesten die oproepen tot vrede. Of om ondersteuning van vluchtelingen die bij hun vlucht een muziekopleiding in hun moederland moesten afbreken.
"Muziek helpt om relaties op te bouwen", zegt een van de drijvende krachten achter de wet. "Maar muziek kan ook de aandacht vestigen op problemen en mensen informeren over dingen waar ze misschien geen aandacht aan besteden".
De focus op de verbindende kracht van muziek is niet nieuw. Wél dat het een onderdeel is van het defensiebeleid.
President Biden moet de defensieplannen overigens nog goedkeuren.
Gerelateerd
Maatwerk
Orkest voor de Vrede geeft benefietconcerten voor opvang Oekraïense vluchtelingen in Moldavië
Bevrijding
Flot!: hoe componist Marius Flothuis de oorlog overleefde door muziek
Klassieke Top 400
De roep om vrede in de Klassieke Top 400
Podium