Flot!: hoe componist Marius Flothuis de oorlog overleefde door muziek
- Klassiek
- Flot!: hoe componist Marius Flothuis de oorlog overleefde door muziek
In 2020 stonden we uitgebreid stil bij de bevrijding van Nederland, toen 75 jaar geleden. In de vierdelige podcast Flot! volgden Margriet Vroomans en onderzoeksjournalist Benjamin de Bruijn het spoor van de Nederlandse componist Marius Flothuis, en zijn verbazingwekkende levensverhaal vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog.
Voor de podcastserie Flot! gingen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruin naar de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen, spraken ze met bekenden en nabestaanden en doken ze in archieven. Ze ontrafelen Flothuis’ levensverhaal en komen steeds dichter bij de persoon die Flothuis verraden heeft, maar wiens naam hij nooit heeft willen noemen.
foto: ANP
Flot! is een spannend relaas over een man met een groot muzikaal talent en ijzeren principes. Hij maakt in de oorlog haast alles mee wat een mens maar kan meemaken: verzet, verraad, gevangenschap en een dodenmars. Flothuis’ vader is lid van de NSB, terwijl hij zelf in het verzet zit en onderduikers in huis heeft. Zelfs in de concentratiekampen waar hij na verraad terechtkomt, blijft hij muziek maken; één van zijn composities draagt hij bij zich tijdens de dodenmars vanuit Sachsenhausen. Als tijdens die tocht zijn tas wordt gestolen, vraagt hij de dief alleen zijn partituren terug: muziek is zijn mentale redding. Hij overleeft de oorlog ternauwernood en is daarna nog jarenlang van grote invloed op het muziekleven in Nederland, als artistiek leider van het Concertgebouworkest in Amsterdam en hoogleraar musicologie aan de universiteit van Utrecht.
Gerelateerde podcast
Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog