Podium
NTR

Doorstart grootste Rotterdamse muziekschool mogelijk: 'Optimistisch gestemd nu'

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Doorstart grootste Rotterdamse muziekschool mogelijk: 'Optimistisch gestemd nu'

De grootste Rotterdamse muziekschool dreigt te sluiten, maar de gemeenteraad zet zich nu in om een doorstart mogelijk te maken. In een motie roept de lokale politiek op om een nieuwe coöperatie van de getroffen muziekdocenten te ondersteunen.

Geen uitstel

De muziekschool, onderdeel van Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), komt jaarlijks 1,1 miljoen euro tekort. De SKVR stoot de muziekschool af, ontslaat alle 32 muziekdocenten per 1 mei 2025 en ontneemt zzp'ers hun opdracht. Daardoor zouden 1.400 leerlingen geen individuele muzieklessen meer krijgen.

GroenLinks-raadslid Judith Bokhove diende eerst een motie in om dit seizoen, tot zomer 2025, af te maken in de huidige vorm bij de SKVR. Deze motie werd op donderdag 19 december 2024 verworpen door de raad, waardoor uitstel van het proces van de baan is.

Alternatief plan

Wel stemden alle partijen in de Rotterdamse gemeenteraad in met de motie om te helpen met een doorstart. "Alle partijen - de docenten, de SKVR en gemeente - moeten nu met een alternatief plan komen", licht Bokhove toe.

Eerder sprak Podium met viooldocent Jorien Muste. Zij gaf aan dat de docenten er gezamenlijk over nadenken om een coöperatie op te richten. Voor financiële steun van deze nieuwe organisatie is geen politieke meerderheid, maar wel wordt de wethouder opgeroepen om te helpen bij het vinden van lesruimtes en andere benodigde infrastructuur.

Meer groepslessen

Wethouder Said Kasmi, van D66, steunde tijdens het debat de keuze van de SKVR om de muziekschool af te stoten. "Het past bij het beleid van de gemeente om de kansengelijkheid en maatschappelijke impact te vergroten."

De SKVR blijft doorgaan met workshops en evenementen aanbieden rondom klassieke muziek. "Door de schaarse subsidie niet aan individuele muzieklessen te besteden maar aan groepslessen in de wijken, kan een veel groter bereik gerealiseerd worden bij een doelgroep die niet vanzelfsprekend in contact komt met cultuur", geeft wethouder Kasmi aan.

foto: ANP

Rotterdamse wethouder van cultuur Said Kasmi

Kwaliteit versus kwantiteit

Volgens raadslid Judith Bokhove toetst wethouder Kasmi alleen maar op bereik, terwijl het ook belangrijk is om te kijken naar de kwaliteit van het bereik. "Als je alleen even mag snuffelen aan een instrument en er vervolgens geen les kunt krijgen, is dat een beperking. Dat heeft ook gevolg voor muziekonderwijs en de doorstroom naar conservatoria."

Wethouder Kasmi maakt zich daar geen zorgen om. "Ik ben ervan overtuigd dat vraag en aanbod [voor individuele muzieklessen] een weg zal blijven vinden, zoals ook elders in Nederland het geval is."

Ook de docenten zijn nu optimistisch gestemd dat er een oplossing komt.

'Misleiding van de politiek'

De Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam biedt meerdere kunst- en cultuuractiviteiten. De gemeenteraad was niet eerder op de hoogte gebracht van de keuze van de SKVR om de muziekschool te beëindigen. De raadsleden reageerden volkomen verrast.

De SKVR had bovendien drie weken ervoor 7,7 miljoen euro aan vierjarige subsidie binnengehaald, op basis van een plan waarin het belang van dit muziekonderwijs op bijna elke pagina wordt onderstreept. Viooldocent Jorien Muste noemde dat "misleiding van de politiek".

Volgens wethouder Kasmi kan de gang van zaken wel degelijk door de beugel. Omdat de SKVR minder subsidie kreeg dan aangevraagd, moeten ze nog een herziene begroting indienen. Daarin zal de SKVR "financiële en inhoudelijke consequenties van het stoppen met het muziekonderwijs opnemen".

Ster advertentie
Ster advertentie