Podium
NTR

'Onrust musici in christelijke kring door Corona-check'

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Onrust musici in christelijke kring door Corona-check'

“Als ik wél een QR-code vraag, komt de ene helft van mijn publiek niet. Vraag ik géén QR-code, dan blijft de andere helft thuis.”.

Sinds 25 september moeten concertzalen toeschouwers om een vaccinatiebewijs of negatief corona-testbewijs vragen. Dat leidt tot veel discussie. We meldden al dat sommige popmusici weigeren op te treden. Ze vinden het onrechtvaardig dat ongevaccineerd publiek zich moet laten testen.

Het Reformatorisch Dagblad peilde de stemming onder musici in christelijke kring. Ook onder hen is er onrust en frustratie, meldt de krant. De situatie is daar nog opvallender, omdat een groter percentage van het publiek ongevaccineerd is, vanuit een religieus motief. In het artikel reageert onder meer dirigent Marco den Toom. Hij wil eigenlijk niet meewerken aan de QR-check, omdat die tot vaccinatie zou aanmoedigen. Maar hij zit in een spagaat. “Als ik wél een QR-code vraag, komt de ene helft van mijn publiek niet. Vraag ik géén QR-code, dan blijft de andere helft thuis.”. Die ‘andere helft’ zijn natuurlijk toeschouwers die bang zijn voor besmetting als iedereen naar binnen mag.

Dan speelt er nog iets anders. Bij religieuze bijeenkomsten is een testbewijs niet verplicht, vanwege de vrijheid van godsdienst. Volgens de krant zijn er verhalen over musici die een optreden in een kerk als ”eredienst” willen bestempelen, om zo geen coronapas te hoeven vragen. Anderen noemen dat het omzeilen van de wet. Het roept ook de vraag op waar de grens ligt tussen een concert en een religieuze bijeenkomst.

Organist Minne Veldman merkt dat orgelliefhebbers "elkaar lopen te verketteren” over de coronapas. "Nuchterheid en nuance zijn ver te zoeken.", zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

Ster advertentie
Ster advertentie