Britse concertorganist Nicholas Kynaston (1941-2025) speelde door heel Europa maar ook op bamboe-orgels in de Filipijnen
- Klassiek
- Britse concertorganist Nicholas Kynaston (1941-2025) speelde door heel Europa maar ook op bamboe-orgels in de Filipijnen
Op zijn 19e was Nicholas Kynaston al organist van Westminster Cathedral in Londen. Hij won meerdere prijzen in Europa, maar bracht orgelcultuur ook naar plekken als Bangkok en Turkije. Kynaston is 83 jaar geworden.
Westminster Cathedral
Kynaston werd in 1941 geboren in Devonshire. Hij was de jongste in een gezin met zeven kinderen. Toen hij 15 was, ging hij naar Italië om orgel te studeren. Hij kreeg onder meer les aan het Conservatorium van Rome. Toen hij terugkeerde naar Groot-Brittannië, vervolgde hij zijn studie aan het Royal College of Music in Londen.
Zijn organisten-loopbaan begon toen hij 19 was. Hij kreeg toen een aanstelling als organist van Westminster Cathedral in Londen. Hij bekleedde die functie tien jaar. Hij stopte om zich meer op zijn solocarrière te kunnen richten.
Opvallende tournees
Zijn solocarrière nam een grote vlucht. Hij trad op in bijna alle concertzalen in Europa. Maar hij gaf ook concerten in landen en steden die minder voor de hand liggen voor organisten, zoals Bangkok en Turkije. Op de Filipijnen speelde Kynaston op een orgel dat grotendeels gemaakt is van bamboe-pijpen. Hij maakte zes 'coast-to-coast' tournees door Noord-Amerika.
Zijn kleinzoon schrijft: "Geen Google, geen Wikipedia. Alleen een hersenpan gevuld door een dorst naar kennis, na een leven vol met boeken, verhalen en een carrière over de hele wereld."
Naast zijn carrière als concertorganist gaf hij les in Oxford, Cambridge en aan de Royal Academy of Music in Londen. Hij verzorgde wereldwijd masterclasses en was ook vaak jurylid bij concoursen. Meerdere leerlingen van Nicholas Kynaston reageren op zijn overlijden dat hij een "geweldige docent" was.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Opnamen
Nicholas Kynaston maakte meerdere opnamen en viel daarmee vaker in de prijzen. Zijn Liszt-album had meerdere nominaties van Gramophone Magazine.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voor zijn opname van de Zesde symfonie van Louis Vierne ontving hij de Duitse Schallplattenpreis. En het Bachalbum dat hij maakte in Clifton Cathedral was genomineerd voor 'Beste album – solo instrumentaal' door de Music Trades Associasion.