De zilveren, warme en stijlvolle toon van Herman Krebbers
- Klassiek
- De zilveren, warme en stijlvolle toon van Herman Krebbers
Op 18 juni is het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse violist Herman Krebbers werd geboren. Hij was een boegbeeld van het Nederlandse klassieke muziekleven. Hij trad wereldwijd op al solist en was concertmeester van het Residentie Orkest en later het Koninklijk Concertgebouworkest. Zijn manier van spelen leeft nog altijd voort door zijn leerlingen. Wij laten de meesterviolist de hele week horen in Podium.
Jeugd
Hermann Albertus Krebbers wordt in 1923 geboren in Hengelo, maar groeit op in Ede. Als hij vier is, heeft hij voor het eerst een viool in zijn handen. Hij blijkt een wonderkind. Na een paar maanden stuurt zijn docent hem door naar een andere leraar. Als hij 9 is speelt hij zijn eerste concert: het Eerste vioolconcert van Max Bruch. Een paar jaar later gaat hij weer naar een andere viooldocent, de grote vioolpedagoog Oscar Back. Daar ontmoet hij Theo Olof en er ontstaat een hechte vriendschap. In 1936 debuteert Krebbers op 13-jarige leeftijd als solist bij het Concertgebouworkest in het Vioolconcert van Johannes Brahms.
Oorlog en vriendschap
In 1940 wordt hij Concertmeester van het orkest in Arnhem. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, moet zijn vriend Theo Olof onderduiken. Krebbers blijft gewoon doorspelen. Hij wordt lid van de Nederlandsche Kultuurkamer. Hij speelt in 1943 zelfs nog het Vioolconcert van Johannes Brahms met het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg. Krebbers speelt ook in Berlijn. Na de oorlog wordt hij daarvoor gestraft voor zijn lidmaatschap van de kultuurkamer: hij krijgt een speelverbod voor 2 jaar. In hoger beroep wordt hij door de Centrale Ereraad gerehabiliteerd. Maar zijn vriend Theo Olof heeft het hem nooit kwalijk genomen. Ze spelen ook na de oorlog vaak samen. Eén van hun lijfstukken is het Dubbelconcert van Johann Sebastian Bach, dat zij al in hun jeugd bij Oscar Back samen hadden gestudeerd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In 1959 wordt hij samen met Theo Olof benoemd tot concertmeester van het Residentie Orkest. Daar blijft hij tot 1962. Hij gaat naar het Concertgebouworkest. Een paar jaar later vertrekt Theo Olof ook naar het Concertgebouworkest.
Krebbers en Olof treden vaak samen op. Er zijn ook stukken voor het duo "Krebbers-Olof" gecomponeerd. Onder meer door Géza Frid en Henk Badings.
Herman Krebbers speelde ook veel kamermuziek. Met cellist Jean Decroos en pianist Danièle Dechenne vormde hij het Gurarneri Trio.
Pedagoog
In 1979 raakt de rechter arm van Krebbers ernstig geblesseerd nadat hij bij het zeilen ten val kwam. Aanvankelijk vindt hij dat rampzalig, maar later ziet hij het als een zege. Zijn leven komt meer tot rust en hij kan zich meer verdiepen in het lesgeven. Bovendien krijgt hij nu ook tijd om als jurylid bij concoursen te fungeren. Als vioolpedagoog leidt Krebbers onder meer Liza Ferschtman, Emmy Verhey, André Rieu, Frank Peter Zimmermann, Vera Beths en Peter Brunt op. Peter Brunt refereert nog dagelijks aan Krebbers in zijn lessen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Maandag
Johann Svendsen - Romance op.26
Herman Krebbers met het Residentie Orkest o.l.v. Willem van Otterloo
Gouden Opnamen: Herman Krebbers - maandag
Dinsdag
Johannes Brahms - Vioolconcert Op. 77
Herman Krebbers met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink
Gouden opname dinsdag: brahms vioolconcert
Woensdag
Ludwig van Beethoven - Concert voor viool en orkest, op.61. deel II, "Larghetto" + deel III, "Rondo. Allegro
Herman Krebbers met het Concertgebouworkest o.l.v Bernard Haitink
Gouden opname Krebbers Beethoven
Donderdag
Johann Sebastian Bach - Concert voor 2 violen en strijkorkest BWV.1043
Herman Krebbers en Theo Olof, viool, Amsterdams Kamerorkest André Rieu Sr.
Gouden opname donderdag: Bach dubbelconcert
Vrijdag
Nikolaj Rimski-Korsakov - Symfonische suite, op.35, "Shéhérazade" - deel I, "De zee en het schip van Sinbad"
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Kirill Kondrashin
Gerelateerd
Podium
Documentaire over eerste vrouw in New York Philharmonic op Netflix
Podium
Klassieke muziek tegen hangjongeren: afschrikken of kalmeren?
Podium
Doorstart grootste Rotterdamse muziekschool mogelijk: 'Optimistisch gestemd nu'
Podium