Podium
NTR

Vermiste partituur opera Gilbert en Sullivan gezocht

foto: wikimedia commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Vermiste partituur opera Gilbert en Sullivan gezocht

Misschien in een oude kist op zolder, op een stoffige plank. Of verstopt onder een laag behang. Ergens moet de originele partituur van de opera Utopia Limited te vinden zijn. Die is geschreven door het Britse duo Gilbert en Sullivan, respectievelijk librettist en componist van een serie succesvolle, komische opera’s. We hebben het dan over de tweede helft van de 19e eeuw.

De partituur van Utopia Limited is dus zoek. Volgens de archieven werd het origineel in 1915 verkocht op een veiling. En daarna verdween het spoorloos.

Er zijn wel noten van de opera, maar volgens muziekonderzoeker Collin Jagger zijn die volledig onbetrouwbaar. Gilbert en Sullivan zouden het heel anders hebben bedoeld.

“We moeten het origineel vinden”, zegt Jagger. Hij doet een oproep via de BBC. Wie weet ligt er iets waardevols bij u op zolder. Tips voor de onderzoeker? Mail naar cjagger99@gmail.com.

Het lijkt trouwens een trend: aandacht onder klassieke musici voor licht klassiek. Zo bracht dirigent John Wilson in 2022 een versie uit van de belangrijke Broadway musical Oklahoma! uit 1943, gespeeld op instrumenten uit die tijd. "Alsof je de uitvoering van toen herbeleeft", schreven kranten.

Ster advertentie
Ster advertentie