Genieten van ballet met een visuele beperking
- Klassiek
- Genieten van ballet met een visuele beperking
Toegankelijkheid van concerten is voor concertzalen een belangrijk thema. Want hoe kun je bijvoorbeeld een voorstelling volgen met een visuele beperking? Het Nationale Ballet biedt voor het eerst live audiodescriptie aan. Het gaat om balletvoorstellingen van Adams Giselle. Dave van der Wal is tolk en legt in Podium uit wat zijn rol is bij de voorstelling. Janita van der Vinne heeft een visuele beperking, was bij de voorstelling en vertelt over haar ervaringen.
Over audiodescriptie bij balletvoorstelling
“Ik leen heel graag m’n ogen uit”, zegt Dave van der Wal over zijn rol als tolk. Hij is van huis uit journalist en tolkt sinds zeven jaar bij muziekvoorstellingen en cabaret. "Klassiek ballet is nieuw voor mij. Dus dat vergt de nodige voorbereiding. Ik luister en kijk naar de balletvoorstelling. En let erop welk jargon gehanteerd wordt. Termen als plié en arabesque bijvoorbeeld. En wat de dansers bedoelen met bepaalde bewegingen."
Uitleg met koptelefoon
Live audiodescriptie bij een voorstelling van het Nationale Ballet is er voor het eerst. Het betekent dat een blindentolk via een koptelefoon vanaf alle plaatsen in de zaal te horen is. De tolk vertelt wat er op het podium te zien is. Verder wordt er voorafgaand aan een voorstelling een speciale inleiding gegeven. Tijdens deze inleiding bespreekt een tolk hoe de decors en kostuums eruitzien.
Kleding voelen
Janita van der Vinne heeft ongeveer een zicht van één procent. Ze bezocht een voorstelling van Giselle en vertelt wat ze ervan vond. "Tijdens de meet en feel voorafgaand konden we het podium op en ook kleding voelen. Dan weet je pas hoe zwaar die is en dat dansers daarmee moeten bewegen de hele voorstelling lang. Of hoe groot de bank is waarop Giselle gaat zitten of de kar die ze gebruiken." Over Dave's uitleg bij de voorstelling is ze enthousiast. "Ik vond het fantastisch. Ik zag het helemaal voor me. Heel knap hoe Dave me meeneemt in de emotie van de voorstelling." Van haar mag audiodescriptie best wat vaker. "Ik zal niet zeggen dat het van levensbelang is, maar ik vind het wel belangrijk en nodig dat dit er is en dat er aandacht voor is. Dat ook wij toegang hebben tot cultuur."
De voorstellingen van Giselle van Adolphe Adam met audiodescriptie zijn op 5 november (in Nationale Opera & Ballet A'dam), op 9 november (in Amare, Den Haag) en 15 november (in Parktheater Eindhoven). Giselle: Qian Liu; Graaf Albrecht: Young Gyu Choi. Choreografie: Marius Petipa, naar Jean Coralli en Jules Perrot. Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio. Lees meer info