Griekse opera viert twee eeuwen revolutie
- Klassiek
- Griekse opera viert twee eeuwen revolutie
Op website Bachtrack een interessant interview met artistiek directeur Giorgos Koumendakis van de Griekse Nationale Opera in Athene. Zijn theater staat dit seizoen in het teken van het thema revolutie. De aanleiding is tweehonderdste verjaardag van Griekse opstand tegen het Ottomaanse Rijk, die leidde tot de staat Griekenland zoals we die nu kennen.
Koumendakis zegt daarover: ‘We willen geen politiek bedrijven of geschiedenis doceren, maar de discussie openen - hier en in het buitenland - over fenomenen die bij revolutie horen en ook in onze huidige samenleving spelen, zoals strijd, vrijheid, eenheid en - zeker ook - verdeeldheid.’ Want onderlinge conflicten tussen de Griekse opstandelingen lieten de revolutie nog bijna mislukken.
‘Elk nationalisme’, zegt Koumendakis, ‘vertelt graag één heroïsche versie van de gebeurtenissen. Maar een revolutie kent ook vele donkere kanten, waarmee we nog altijd worstelen. Die ongemakkelijke waarheid willen we hier aan de orde stellen.’
De Griekse Opstand kent parallellen te over met andere grote omwentelingen, zegt Koumendakis. En daarom op het programma onder meer de opera André Chenier van Umberto Giordano over de bloedige Franse Revolutie, Vivaldi’s oratorium Juditha Triumphans, het Bijbelverhaal waarmee Venetië haar overwinning op de Ottomanen vierde.
Maar ook veel wereldpremières. De Griekse opera bestelde bijvoorbeeld een nieuw werk bij de Turkse componist Kamran Ince, het oratorium Jus soli. Dat belicht op zijn beurt de pijn van de Turken over het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk.