Podium
NTR

Ophef om aanpassing Slowaaks volkslied: 'onacceptabel'

foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Ophef om aanpassing Slowaaks volkslied: 'onacceptabel'

De regering vond het oude volkslied niet nationalistisch genoeg, en heeft een componist gevraagd om het volkslied dichterbij de Slowaakse roots te brengen. De nieuwe versie werd onthuld bij een nieuwjaarsconcert. De componist en tevens dirigent Oskar Rózsa kreeg hier bijna 50.000 euro voor.

Traditionele volksinstrumenten

De links-populistische regering keert zich steeds meer af van het Westen en de aanpassing in het volkslied wordt gezien als onderdeel daarvan. In 1993 werd Slowakije onafhankelijk en werd het volkslied ingesteld. Minister van Cultuur Martina Šimkovičová gaf in 2023 de opdracht tot een nieuw arrangement.

Oskar Rózsa ging ermee aan de slag. De nieuwe opening lijkt meer op het Russische volkslied. Ook zijn traditionele volksinstrumenten toegevoegd aan de nieuwe bombastische orkestpartij. De fujara bijvoorbeeld, een fluit langer dan de speler zelf is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woedende reacties

De progressieve oppositie reageerde woedend en noemt het een "onacceptabele ontering van een nationaal symbool". Ook zetten ze vraagtekens bij de gage voor Rózsa: bijna 50 duizend euro voor de bewerking en een opnamesessie.

Er is al langere tijd politieke onrust in Slowakije. In juni vorig jaar werd de publieke omroep van het land ontmanteld. Ook werden de directeuren van het Slowaakse nationale theater en het nationale museum ontslagen.

Eerder protest

In augustus 2024 gingen 18.000 mensen de straat op om te protesteren tegen het cultuurbeleid van de regering van Robert Fico. NOS-correspondent Midden-Europa Chiem Balduk duidde toen in Podium de situatie.

Chiem Balduk

Ster advertentie
Ster advertentie