Biografie dirigent Jaap van Zweden gepresenteerd
- Klassiek
- Biografie dirigent Jaap van Zweden gepresenteerd
Journalist Peter van Ingen schreef een nieuwe biografie over dirigent Jaap van Zweden. Het boek met de titel Dat is Jaap gaat onder meer over zijn vader, die alles uit zijn getalenteerde zoon wilde halen, over de band met zijn vrouw Aaltje, hun kinderen en over zijn relatie met Nederlandse en internationale orkesten. Het boek werd dinsdag gepresenteerd en Podium was erbij.
Podium: Jaap van Zweden
Auteur Peter van Ingen was jarenlang eindredacteur van het tv-programma Zomergasten. In die hoedanigheid ontmoette hij de dirigent in 2009. Hij hield contact en volgde hem. Tijdens de corona-epidemie verbleef de dirigent lange tijd in Nederland en ook in die periode sprak Van Ingen regelmatig met hem af.
Bernstein
Het boek gaat uitgebreid in op de periode dat Van Zweden concertmeester was van het Concertgebouworkest. Toen Leonard Bernstein in 1987 te gast was, spoorde die hem aan om zelf te gaan dirigeren. Met succes, want het bracht hem via Enschede, Den Haag, Hilversum, Dallas en Hongkong bij het chef-dirigentschap van de New York Philharmonic. Daar stopt hij aan het eind van dit seizoen om vanaf januari 2024 chef-dirigent te worden van het Seoul Philharmonic Orchestra.
De violist kreeg een strenge opvoeding van zijn ouders. Die stimuleerde hem om dirigent te worden. "Ik ben gaan dirigeren omdat Bernstein mij voor het orkest zette", zegt Jaap van Zweden tijdens de boekpresentatie. "Toen dacht ik: wauw, dit is zoiets anders. Als ik dit ga ontwikkelen dan is dit zo van mij. Dan hoef ik niet meer met mijn verleden het podium op. Niet meer met mijn leraressen, niet meer met mijn vader. Ik deed het helemaal vanuit mezelf."
Als ik dit ga ontwikkelen dan is dit zo van mij. Dan hoef ik niet meer met mijn verleden het podium op.
Perfectionist
Het boek laat zien dat Jaap van Zweden een perfectionist is. Eenmaal in zijn rol als dirigent eist hij die perfectie ook van anderen. En dat doet hij niet altijd zachtzinnig. Volgens het boek klaagden musici van de Dallas Symphony Orchestra over 'een harde, ruwe benadering'. "Vanuit mijn fanatieke opvoeding kon ik niet begrijpen dat als iemand op het podium komt om met mij te musiceren dat diegene niet voor honderd procent was voorbereid. Ik kon gewoon uit mijn slof schieten als iets niet ging zoals ik het wilde. Je moet het zo zien: als je zo laat begint met dirigeren, dan moet je zo ontzettend veel leren. Ik moest alles in een hele korte tijd doen. Wat betekende dat er een enorm fanatisme bij me bovenkwam."
Van Zweden denkt dat hij veranderd is. "Nu ik het leren achter de rug heb, ben ik tot rust gekomen. Ik ben nu ouder en weet dat er soms omstandigheden kunnen zijn dat je je niet zo kan voorbereiden zoals je zou willen. Daarin ben ik wat milder geworden."
Vanuit mijn fanatieke opvoeding kon ik niet begrijpen dat als iemand op het podium komt om met mij te musiceren dat diegene niet voor honderd procent was voorbereid. Ik kon gewoon uit mijn slof schieten als iets niet ging zoals ik het wilde.
foto: Ambo Anthos
Peter van Ingen, Dit is Jaap. Het buitengewone levensverhaal van topdirigent Jaap van Zweden, Uitgeverij Ambo Anthos, 320 pagina's.
Lees ook
Wie is Jaap van Zweden?