Podium
De herkomst van zaalnamen
- Klassiek
- De herkomst van zaalnamen
Het Philadelphia Orchestra maakte bekend dat het de eigen zaal naar de Afro-Amerikaanse sopraan Marian Anderson vernoemt. Zij was éen van de meest vermaarde zangeressen van de twintigste eeuw en kwam uit Philadelphia. Het roept de vraag op welke zalen in Nederland de namen kregen van invloedrijke personen. We zochten het voor je uit.
- De Kleine Zaal in De Doelen te Rotterdam heet Jurriaanse Zaal. Deze kreeg de naam van Jan Jurriaanse, die in 1906 werd geboren Rotterdam en directeur was van de werktuigenfabriek Wijnmalen & Hausmann N.V. De familie ondersteunde het muziekleven in Rotterdam financieel.
- Ook in De Doelen is de Eduard Flipse Zaal. Hij was vanaf 1930 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sloeg symbolisch in 1962 de eerste paal van het gebouw De Doelen.
- De Willem Burger Zaal in De Doelen is vernoemd naar het gemeenteraadslid dat na zijn dood zijn gehele vermogen aan de stad Rotterdam naliet. Naast De Doelen kreeg ook museum Boymans van Beuningen een groot bedrag.
- In het Utrechtse cultuurpaleis TivoliVredenburg is er een Hertz-zaal voor kamermuziek. De naam is een verkorte weergave van de naam Herman Hertzberger. Hij is een Nederlandse architect en werkte aan het oorspronkelijke ontwerp van de concertzaal in 1978.
- In concertzaal Musis Sacrum te Arnhem is er de Van Beinumzaal. Deze zaal bevindt zich op de begane grond en grenst aan de Muzenzaal. De zaal werd vernoemd naar Eduard van Beinum, de latere chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Hij werd in Arnhem geboren en stond in zijn vroege carrière regelmatig voor het Arnhemsche Orkest (later Phion).
- De Frombergfoyer in Musis kreeg de naam van Hendrik Willem Fromberg. Een architect en projectontwikkelaar die zich in 1840 in Arnhem vestigde. In 1846 nam hij het initiatief tot de bouw van Musis Sacrum, dat in 1847 gereed kwam.
- Niet zo zeer een zaal, maar meer een heel muziekgebouw dat naar iemand werd vernoemd. Dat is Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. De concertzaal werd in 1991 geopend. Frits Philips was de Eindhovense bestuursvoorzitter van het elektronicaconcern Philips, die een fervent muziekliefhebber was.
- Het Conservatorium van Amsterdam aan de Oosterdokskade heeft een Bernard Haitinkzaal. Het is misschien wel de belangrijkste Nederlandse dirigent, die lang chef was van het Concertgebouworkest. Verder is er een de Sweelinckzaal die vernoemd werd naar de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck.
Als aan deze lijst iets opvalt, dan is het dat er maar weinig zalen naar musici zijn vernoemd. Alleen Eduard van Beinum, Eduard Flipse, Bernard Haitink en Jan Pieterszoon Sweelinck kregen die eer. Toegegeven: dat lijkt nog best wat. Maar in veel gevallen zijn het kleine zalen of foyers. Voor concertzalen waar alles draait om muziek, is het behoorlijk karig.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
Podium
Dirigent Robin Ticciati neemt afscheid van zijn orkest in Berlijn met Mahler-concert
Gouden Opnamen
Gabriel Fauré − meer dan het Requiem
Podium
Bartók-specialist György Pauk (1936-2024) koesterde warme band met Nederland
Podium