Klassieke muziek bij opening Notre-Dame: 'Orgel is de ziel van de kerk'
- Klassiek
- Klassieke muziek bij opening Notre-Dame: 'Orgel is de ziel van de kerk'
Volop klassieke muziek bij de opening van de Notre-Dame op zaterdag 7 december. Het is ruim vijf jaar geleden dat de kathedraal in Parijs in brand vloog. De restauratie is nu voltooid en de Notre-Dame is weer klaar voor gebruik.
De ceremonie op zaterdagavond ging van start toen de aartsbisschop met zijn staf op de grootse deuren van de Notre-Dame klopte. Het koor zong vanuit de kathedraal driemaal Psalm 121, waarna de deuren openden.
foto: AVROTROS
Ontwakend orgel
Daarna klonk het orgel eindelijk weer. Of 'ontwaken', zoals ze dat noemen. "Het orgel is de ziel van de kerk", zei Thierry Escaich, één van de vier organisten van de Notre-Dame.
De Notre-Dame huisvest het grootste orgel van Frankrijk. Deze is in 1868 gebouwd door Aristide Cavaille-Coll.
Het orgel overleefde verrassende genoeg de brand, maar had een flinke restauratie nodig. Er was enige waterschade en de orgelpijpen en het toetsenbord raakten verstopt met puin en giftig loodstof.
8.000 pijpen zijn ontmanteld. Onderdelen van het orgel zijn naar verschillende werkplaatsen in Frankrijk gebracht. Het in elkaar zetten en stemmen kostte ook nog zes maanden, maar alles was op tijd klaar voor de grote dag.
foto: ANP
Openingsconcert
Na de zegeningen volgde zaterdagavond een concert. Allerlei soorten muziek kwamen langs, en natuurlijk ook klassiek. De supersterren die voorbijkwamen waren onder meer violist en cellist Renaud en Gautier Capuçon, pianist Lang Lang (met een opgenomen optreden dat werd afgespeeld) en dirigent Gustavo Dudamel, die het Orchestre Philharmonique de Radio France leidde.
Zondag 8 december was de eerste mis in de gerestaureerde Notre-Dame. Deze dienst was live te volgen op NPO 2, vanaf 10:00. Om 17:10 zond KRO-NCRV een documentaire uit over de Notre-Dame, met Philip Freriks. Die documentaire kun je hieronder bekijken.
Video niet beschikbaar
Na het weekend is de kathedraal open voor publiek. Toegang is voorlopig nog gratis.
Op 17 en 18 december staan concerten met het Magnificat van Johann Sebastian Bach op het programma.
Start van de polyfonie
De Notre-Dame neemt een belangrijke plek in als het gaat om de klassieke muziekgeschiedenis. In de twaalfde eeuw zijn hier de eerste stappen in de polyfonie gezet. Bij polyfonie zingt het koor meerdere stemmen tegelijk.
Een andere invloedrijke uitvinding van componisten die werkten bij de Notre-Dame: het zingen van één lettergreep over meerdere noten. Daarvóór werd bij elke noot een nieuwe lettergreep gezongen.
Gerelateerde podcast
Orgels van de Notre-Dame