Jürgen Ahrend (94), beroemde bouwer van meerdere orgels in Nederland, overleden
- Klassiek
- Jürgen Ahrend (94), beroemde bouwer van meerdere orgels in Nederland, overleden
De beroemde Duitse orgelbouwer en -restaurateur Jürgen Ahrend is op 94-jarige leeftijd gestorven. Hij is onder andere bekend van zijn grootschalige restauratie van het hoofdorgel in de Martinikerk in Groningen, alsook voor het maken van het koororgel in de Amsterdamse Oude Kerk. De orgelwereld reageert met medeleven en respect voor de kwaliteiten van Ahrend als pionier van nieuwe klankstandaarden.
Ahrend wordt op Facebook door een vakgenoot 'een groot voorbeeld om naar op te kijken' genoemd. Tegen De Volkskrant zegt organist Stef Tuinstra dat Ahrend onder andere had bedacht dat de hogere toetsen luider moesten klinken dan de basklanken. Hierdoor zouden in zijn orgels de melodiestemmen extra goed te horen zijn.
Jürgen Ahrend werd in 1930 geboren in Geismar (bij Göttingen, Duitsland). Hij had zijn werkplaats in Loga (gemeente Leer). In Nederland is zijn werk in diverse kerken te bewonderen. Naast het restaureren van orgels, bouwde hij ook nieuwe instrumenten, veelal samen met Gerhard Brunzema. Zo bouwden zij het instrument in de Zorgvlietkerk in Scheveningen (1959) en de Doopsgezinde Kerk in Haarlem (1969).
In de Oude Kerk in Amsterdam is het zij-orgel (transeptorgel) van Ahrend en Brunzema's hand (1965). Het instrument is gebouw in de kast die er al sinds de zeventiende eeuw zit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De klank van het orgel in de Martinikerk in Groningen, oorspronkelijk gebouwd door de zeventiende-eeuwse Arp Schnitger, blies Ahrend nieuw leven in tijdens een grootschalige restauratie. Het Schitgerorgel is na zijn restauraties in de jaren '70 en '80 wereldberoemd geworden.
Zo wordt in de Martinikerk het Internationaal Martini Orgelconcours georganiseerd, dat onlangs door Wibren Jonkers (25) is gewonnen.