Invloed van muziek op patiënten
- Klassiek
- Invloed van muziek op patiënten
Muziek die je opvrolijkt als je in het ziekenhuis ligt. Het kan voor patiënten van grote betekenis zijn. In het project Meaningful Music in Health Care werken musici en verpleegkundigen samen om te onderzoeken wat de betekenis is van muziek in het ziekenhuis. In Den Haag wordt op vrijdag 23 juni daarover een symposium gehouden. Klarinettist Jesse Faber werkt eraan mee en vertelde erover bij Podium.
Gesprek met Jesse Faber in Podium
Losmaken van emoties
“Muziek doet iets met mensen,” zegt Jesse Faber. Hij werkt mee aan het project Meaningful Music in Health Care en speelt in het ziekenhuis zowel bes- als basklarinet. “Het maakt emoties los. Als het minder gaat, kan het heel belangrijk zijn.” Als ze in het ziekenhuis muziek maken, gebeurt dat met een goede begeleiding. “In de ochtend spelen de musici voor de verpleegkundigen en vertellen over hun eerdere ervaringen. Dan spelen ze op de afdeling, in bijzijn van verpleging, voor de patiënten. Vaak gebeuren er dan bijzondere dingen.”
Oudere patiënt na operatie
Musici dus als de nieuwe zorgprofessionals van de toekomst. Live muziek blijkt in de praktijk vooral invloed te hebben op een oudere patiënt die net een operatie heeft gehad. Al is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar wat het effect is van muziek op deze patiënten. Het onderzoeksproject moet daar verandering in brengen.
Enorme vooruitgang
Bijzondere dingen maakte Faber zeker mee. “We speelden pas op de afdeling neurologie in Den Haag. Daar liggen veel mensen die niet meer kunnen praten, of weinig tekenen van leven geven. Daar lag een mevrouw die nog wel kon praten, maar niet te verstaan was. Toen we gingen musiceren reageerde ze daar echt op. Dat was een enorme vooruitgang vergeleken met de drie maanden ervoor.”
Muzikale band
Musiceren in het ziekenhuis kan soms best zwaar zijn. “We spelen ook bij mensen die gaan overlijden en dat roept bij ons ook emoties op. Zo speelden we laatst bij iemand die een schilderij van een bekende naast het bed had staan. Die wilde graag dat we over dat schilderij gingen improviseren.” Faber en zijn medemusici proberen een muzikale band te krijgen met de patiënten. “We vragen mensen naar muziek die veel voor ze betekent. We spelen niet alleen repertoire maar ook improvisaties.” De ervaring die Faber opdeed is genoeg om te kunnen zeggen dat de aanpak succes heeft. “Als het aan ons ligt zou dit in elk ziekenhuis moeten,” zegt hij.
Op vrijdag 23 juni 2023 wordt het onderzoeksproject afgesloten met een symposium in het Koninklijk Conservatorium in Amare te Den Haag. Musici en zorgprofessionals kunnen daaraan deelnemen. Lees meer info.
Om nieuwe muzikale momenten in ziekenhuizen te kunnen realiseren is er ook een crowdfundingsactie gestart. Jesse Faber was eerder te gast bij AVROTROS om in de rubriek Vrij Spel van De Muziekfabriek te vertellen over zijn activiteiten voor het project.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.