Edison in de categorie "Debuut" voor Klaus Mäkelä
- Klassiek
- Edison in de categorie "Debuut" voor Klaus Mäkelä
De Edison Klassiek in de categorie “Debuut” is voor de jonge Finse dirigent Klaus Mäkelä. Hij nam met het Oslo Philharmonisch Orkest alle symfonieën en Tapiola van Sibelius op.
Lees ook
Componist - Jean Sibelius
De jury vindt "ambitieus" een understatement voor dit debuut van de jonge dirigent. "Klaus Mäkelä koos ervoor om alle symfonieën van zijn moeilijk te doorgronden landgenoot Sibelius op te nemen met het Oslo Philharmonic. De toon is letterlijk gezet vanaf het eerste moment, wanneer de ijzige klarinet boven de pauken opdoemt; Mäkelä weet overduidelijk naar welke kleuren hij zoekt en weet ze ook naar boven te halen in zowel het hele orkest als individuele spelers - de kracht van een inspirerende dirigent. Het is nooit extreem, net als de tempi die hij kiest, en met een duidelijk doel voor ogen, dat in dienst staat van de muziek.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het Oslo Philharmonisch Orkest speelt al jaren de symfonische muziek van Jean Sibelius. In 1921 dirigeerde Sibelius zelf drie concerten met zijn eigen werk bij het orkest. Sindsdien heeft het orkest vier chef-dirigenten uit Finland gehad, waarvan Mäkelä de laatste is. Mäkelä is de eerste dirigent die een complete studio-opname van de symfonieën van Sibelius maakt met het orkest uit Oslo. Het was de bedoeling dat het allemaal live-opnames zouden worden om het eerste seizoen van Mäkelä in Noorwegen te markeren, maar dat liep een beetje anders. De beperkingen vanwege Covid-19 zorgden ervoor dat de concerten niet door gingen. Het orkest zat tijdens de opnamen op 1,5m afstand.
Sibelius 4 is de Mahler 6 van de symfonieën van Sibelius.
Mäkelä koestert warme gevoelens voor de symfonieën van Sibelius. “Voor veel Finse musici is de Tweede symfonie de eerste symfonie van Sibelius waar je verliefd op wordt. Bij mij was dat de Eerste symfonie. Ik dirigeerde het stuk toen ik nog heel jong was, en ik kende het stuk nog niet. De symfonie die ik daarna leerde kennen was de Vierde: de meest persoonlijke symfonie van Sibelius. Een donker stuk, zonder hoop aan het einde. Sibelius 4 is de Mahler 6 van de symfonieën van Sibelius. En ik was altijd gefascineerd door de Zevende Symfonie, de symfonie in één deel. Hij doet alles in 20 minuten.”
Beluister hier het gesprek dat Hans Haffmans had met Klaus Mäkelä.
Edison Klassiek "Debuut" voor Klaus Mäkelä
Mäkelä en zijn orkesten
Klaus Mäkelä is sinds 2020 chef-dirigent en artistiek adviseur van het Oslo Filharmonisch Orkest. Bij het Orchestre de Paris, waar hij sinds 2020 artistiek adviseur was, begon hij in september 2021 als chef-dirigent. Ook is hij artistiek leider van het Turku Music Festival.
In september 2020 maakte Klaus Mäkelä een bijzonder overtuigend debuut bij het Concertgebouworkest, waarna hij nog binnen hetzelfde seizoen tweemaal werd teruggevraagd. In juni 2022 werd bekend gemaakt dat Klaus Mäkelä met vanaf 2027 chef-dirigent wordt van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tot die tijd is hij Artistiek Partner.