Eric Whitacre over The Sacred Veil: 'Mijn meest persoonlijke werk'
- Klassiek
- Eric Whitacre over The Sacred Veil: 'Mijn meest persoonlijke werk'
Qua populariteit kan componist Eric Whitacre zich meten met popidolen. Wereldwijd zingen koren zijn muziek, die in veel gevallen ook goed zingbaar is voor amateurs. In de ZaterdagMatinee van 25 februari dirigeert hij het Groot Omroepkoor in de Nederlandse première van zijn cyclus The Sacred Veil. Op donderdagmiddag is Whitacre te gast in Podium om alvast vooruit te blikken op het concert. In een reportage gemaakt tijdens de repetitie noemt hij The Sacred Veil zijn meest persoonlijke werk.
NTR ZaterdagMatinee: The Sacred Veil van Eric Whitacre
Componist Eric Whitacre groeide op in Nevada en hield zich tijdens zijn jeugd al op allerlei manieren bezig met muziek. Hij zat in een marching band, maar speelde ook in een techno-popgroep. Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Nevada groeide zijn interesse in muziek. In 1990 schreef hij zijn eerste koorcompositie Go, Lovely Rose. Niet lang daarna vervolgde hij zijn studie aan de prestigieuze Juilliard School of Music in New York.
Tegenwoordig worden zijn werken wereldwijd veelvuldig uitgevoerd en met zijn Virtual Choirs wist hij 100.000 zangers uit meer dan 145 landen met elkaar te verbinden. Zijn eerste album als componist en dirigent was meteen goed voor een Grammy Award in de categorie Beste Kooropname en zijn volgende cd’s waren ook goed voor hoge noteringen in de hitlijsten en lovende recensies.
Whitacre behoort, kortom, tot de populairste componisten van onze tijd. Hij schrijft vooral veel voor koor en hij weet daarbij als geen ander de uitdrukkingsmogelijkheden van de menselijke stem te gebruiken. Maar hij schrijft ook werken voor instrumentale ensembles, harmonieorkesten en zelfs ensembles met elektronica.
The Sacred Veil
In de NTR ZaterdagMatinee dirigeert hij deze week zijn werk The Sacred Veil. Hij schreef het werk ter nagedachtenis aan Julia Lawrence die in 2005 aan kanker overleed. Zij was de echtgenote van schrijver Charles Anthony Silvestri, een goede vriend van Whitacre. In het twaalfdelige werk wordt de lijdensweg van Lawrence vanuit verschillende perspectieven beschreven; vanuit het eigen gezichtspunt van Lawrence, maar ook vanuit dat van haar man en dat van Whitacre zelf.
Eric Whitacre repeteert met het Groot Omroepkoor
Video niet beschikbaar
"Het is het meest persoonlijk werk dat ik geschreven heb", vertelt Whitacre in de reportage die verslaggever Joris Kreugel maakte tijdens de repetitie voor de uitvoering in de ZaterdagMatinee. "Hoewel Julia al meer dan vijftien jaar geleden overleed, is het nog steeds een emotioneel stuk voor me. Elke keer als het koor haar woorden zingt, voelt het alsof ze bij ons is."
Eric Whitacre is op donderdag 23 februari te gast in Podium. Op zaterdag 25 februari dirigeert hij in de ZaterdagMatinee.