Podium
NTR

Vleugel van pianist Albert Brussee veilig uit woning getakeld in Tarwekamp

foto: Gemeente Den Haag / Valerie Kuypers
  1. Klassiekchevron right
  2. Vleugel van pianist Albert Brussee veilig uit woning getakeld in Tarwekamp

Het huis van de 78-jarige pianist Albert Brussee is verwoest. Hij trad als pianist op in de jaren '70, was conservatoriumdocent en schreef tijdens zijn pensioen boeken over Franz Liszt. Brussee woonde naast het geëxplodeerde pand aan de Tarwekamp. Hij overleefde de explosie en is door de hulpdiensten via zijn balkon met een ladder uit zijn huis gered. Zijn vleugel is inmiddels heelhuids uit het pand getakeld, maar een groot deel van zijn Liszt-archief is hij kwijt.

Overleefd

Het gaat naar omstandigheden goed met de pianist. Zes mensen zijn om het leven gekomen na de explosie in Den Haag. "Ik mag dankbaar zijn dat ik nu een beetje bij kan komen", zegt Brussee tegen Podium.

De vleugel bleef wonderwel onaangetast. Met matrassen beschermd is het instrument uit de woonkamer getakeld. Omroep West heeft er een video van gemaakt.

chevron right
chevron right
foto: Gemeente Den Haag / Valerie Kuypers

Harde knal

In de vroege ochtend van 7 december 2024 werd Albert Brussee opgeschrikt door een harde knal. Hij wilde naar buiten lopen, maar de deur was gebarricadeerd. Hij besefte dat het ernstig was, toen hij de vlammen uit het huis onder zich zag komen.

Brussee is toen met zijn zaklantaarn op het balkon gaan staan en probeerde zo de aandacht van de hulpdiensten te trekken. "Toen zag ik dat de woningen naast mij volledig waren weggevaagd. Dat was een angstig gevoel."

foto: ANP

De woning van Albert Brussee

Liszt-archief redden

Veel bezittingen zijn verloren gegaan. "Eén keer mocht ik terugkomen. Belangrijke dingen als mijn computer en een deel van mijn Liszt-archief heb ik kunnen meenemen."

Albert Brussee was een fanatiek onderzoeker van Franz Liszt. Hij heeft meerdere boeken geschreven, waaronder Liszt in Nederland. Dat gaat over het bezoek van de componist aan Nederland.

Brussee hield een 'calendarium' bij, waar hij voor elke dag uit Liszts leven notities bijhield. "Een rij ordners van drie meter lang, dat is gered", meldt hij gelukkig.

foto: Bart Brussee

Albert Brussee

Research verloren

Brussee wilde nóg een boek schrijven. Deze keer met de titel: Liszt en Nederland. "Ik wilde gebruik maken van mijn aantekeningen van 30 jaar geleden, op papier. Het is heel onzeker of dat nog uit de woning te halen is."

Ook allerlei boeken en cd's zijn weggevaagd. Of het schrijven van het nieuwe boek gaat lukken, is nog maar de vraag.

Luister het gesprek met Albert Brussee in Podium terug

Van muzikant naar schrijver

Albert Brussee studeerde in 1971 af aan het Muzieklyceum Amsterdam. Hij trad in de tien jaar daarna veel op, onder meer als solist. Hij kreeg last van focale distonie aan zijn rechterhand, ook wel 'muziekkramp' genoemd.

Brussee legde zich toe op het lesgeven aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was ook jarenlang voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging. Na zijn pensioen in 2010 komt de nadruk op het schrijven te liggen. Hij publiceerde negen boeken.

Ster advertentie
Ster advertentie