Podium
NTR

Koningin Máxima bij ondertekening MuziekAkkoord speciaal onderwijs

foto: ANP / Remko de Waalfoto: ANP / Remko de Waal
  1. Klassiekchevron right
  2. Koningin Máxima bij ondertekening MuziekAkkoord speciaal onderwijs

Koningin Máxima woonde woensdagmiddag 23 november in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum de ondertekening bij van het MuziekAkkoord speciaal onderwijs. In dit akkoord staat hoe het muziekonderwijs binnen vijf jaar verankerd wordt op alle 543 basisscholen speciaal onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas.

Koningin Máxima was tijdens haar bezoek bij een optreden van het Kristal Leerorkest, waar kinderen met- en zonder beperking gezamenlijk instrumentale muzieklessen krijgen. Ook woonde zij een gesprek bij over het belang van muziek voor leerlingen die een (psychische) stoornis of een beperking hebben en het maatwerk dat geboden wordt. Leerlingen van Auris Taalkring Hilversum verzorgen een optreden. Aansluitend was Koningin Máxima bij de ondertekening van MuziekAkkoord speciaal onderwijs. Daarin liggen de afspraken vast tussen 100 scholen, provincies, culturele instellingen en andere organisaties.

Speciaal onderwijs

Het doel van het akkoord is het stimuleren van structureel muziekonderwijs binnen het speciaal onderwijs in Nederland en het Caribisch Gebied. Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die vanwege lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperkingen extra zorg nodig hebben, of omdat ze problemen hebben met leren of gedrag. Muziekles kan die groep helpen om beter te leren en te focussen. Ook kunnen kinderen er empathischer en socialer van worden, zegt de stichting. Verder zou muziek hun geheugen en de herkenning van klanken en timing kunnen verbeteren.

Hoeveel kinderen in het speciaal onderwijs muziekles krijgen is niet bekend. "We merken wel dat speciaal onderwijs extra aandacht nodig heeft", zegt Méér Muziek in de Klas. Muziekles geven op deze scholen vraagt speciale vaardigheden en er zijn te weinig leerkrachten die die vaardigheden hebben. Er moeten daarom ook meer opleidingsplekken komen.

De komende vijf jaar zijn er verder inspiratiesessies, instrumentenpakketten voor scholen en introductielessen op maat. In november start een onderzoek onder scholen voor speciaal onderwijs over de impact van muziekonderwijs.

foto: ANP Fotograaf Remko de Waal

Ondertekening MuziekAkkoord

De ondertekening van het akkoord vindt plaats tijdens de Landelijke MuziekTafeldag. Regio’s waar structureel muziekonderwijs wordt gegeven, komen samen om kennis en ervaringen te delen. Koningin Máxima bezoekt een aantal werksessies. Thema’s zijn onder meer het behouden en versterken van netwerken, kansengelijkheid en de juiste mensen voor de klas.

Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich samen met partners, ambassadeurs en sponsoren in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen van Nederland en het Caribisch Gebied. De stichting zegt al meer dan 1 miljoen kinderen te hebben bereikt. Muziek draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling van het brein, maakt kinderen empathischer en vergroot hun zelfvertrouwen.

Bron: oa Regio online

Ster advertentie
Ster advertentie