Klassieke muziek tegen hangjongeren: afschrikken of kalmeren?
- Klassiek
- Klassieke muziek tegen hangjongeren: afschrikken of kalmeren?
In het Belgische Turnhout gebruikt de gemeente klassieke muziek om hangjongeren te weren van openbare toiletten. Is dat om ze weg te jagen of om ze tot rust te brengen? En hoe gaat dat bij ons?
Op de muren van de toiletten in Turnhout zijn voetafdrukken geschilderd die doen denken aan sporenonderzoek van de politie. En zodra je het toilet binnenkomt, klinkt luide klassieke muziek. Dat meldt Het Nieuwsblad.
Nudging
Op de perrons van metrostations in Amsterdam en Rotterdam hoor je al jaren muziek. Het valt op dat er ’s avonds vooral klassieke muziek klinkt.
Een metrobestuurder vertelde tegen Podium dat het mensen minder agressief zou moeten maken. Maar of dat echt werkt? Dat durft hij met zijn ervaringen wel te betwijfelen.
Het idee is dat kalmerende muziek werkt als 'nudging'. Dat is een manier om het gedrag te beïnvloeden met subtiele aanpassingen in de omgeving. Met rustige klassieke muziek op de achtergrond zouden mensen zich rustiger gedragen.
Sfeerverhogend
Volgens het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB speelt nudging geen rol. Alle soorten muziek komen voorbij op hun metrostations, daar hoort klassiek ook bij. Dit is met het oog op inclusiviteit. "Zodra mensen zich herkennen in muziek en zich hierdoor gewaardeerd voelen, werkt dat sfeerverhogend."
Dat klinkt in ieder geval vriendelijker dan het 'afschrikken' van mensen wat in Turnhout gebeurt.
foto: ANP
Lokale klassieke muziek
De maker van de afspeellijst voor de Amsterdamse metrostations is het bedrijf Gallery Play. Volgens hen is "het muziekontwerp een afspiegeling van de wereld bovengronds". Ze geven het Concertgebouworkest en andere Amsterdamse uitvoerders een "voorname plek in de programmering".
Ook willen ze inspelen op evenementen in de stad. Je hoort de muziek terugkomen die wordt gespeeld in het Concertgebouw, bij het Prinsengrachtconcert en de Nationale Opera & Ballet.
Gerelateerd
Podium
Holland Festival en Helstone Fonds gaan samenwerken
Podium
Rachmaninovs leerling, Ruth Slenczynska, 100 jaar oud: 'Je vingers lijken op overgare spaghetti'
Podium
Finalisten pianoconcours Liszt Utrecht 2026 bekend: 'Het ging om persoonlijkheden'
Podium